Volám sa Maco Mlieč (Beletrizovaný životopis)

Volám sa Maco Mlieč (Beletrizovaný životopis)

Moje meno je Maco Mlieč. No prischli mi aj iné prezývky ako mliečnik alebo macík, ako ma mama v detstve volala, kým mi nepovedala poslednýkrát zbohom. Za jej života ma sľúbila bohatému gazdovi, kde som mu poctivo slúžil celý život.

Chcel som si nájsť spriaznenú dušu, ale pri pohľade do zrkadla som si všimol malé myšie oči, nos ako gombička a odutú gambu, vraj som bol aj hluchý a trošku nasprostastý. Ale to viete, ľudia toho nahovoria. Nezdalo sa mi, že som škaredý, ale žiadna dievka ma nechcela, tak som sa nato vykašľal. Začal som sa zanedbávať.

Čím ďalej, tým viac času som venoval práci. Dokonca som si zrobil posteľ pri koňoch, ktoré som mal rád viac ako seba. No jeden večer som mal nehodu s koňmi. Vystrábil som sa z toho, ale noha ostala krivá.

Čas letel rýchlo a čím som bol starší, tým menej som vládal. A ešte, aby toho nebolo dosť, fajčil som a kašľal ako tuberák. Dúfam, že môjmu pánovi vrátim všetky dlhy. Keď umriem, nechcem mu byť zaviazaný, pretože mám pocit, že môj vlak pomaly, ale isto odchádza.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/27513-volam-sa-maco-mliec-beletrizovany-zivotopis/