Šikana v škole (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: wanna (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 24.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 410 slov
Počet zobrazení: 1 779
Tlačení: 137
Uložení: 89

Šikana v škole (Úvaha)

Šikana ako taká sa deje všade. V školách, v prácach, na internete... Je to definované ako trestný čin a je to vlastne zneužívanie moci. Chápať to môžeme aj tak, že tzv. silnejšia osoba si dokazuje svoju silu na slabšej osobe.

Šikana má viacero podôb – od fyzickej po psychickú. Fyzická je napr. strkanie, bitie, kopanie... Medzi šikanovanie sa radí aj poškodzovanie osobných vecí či tiež neustále schovávanie vecí. Horšie ako fyzická šikana je tá psychická. Začína vždy nevinne ako dvojzmyselnými nadávkami, oslovovaním upozorňujúcich na nedostatky obete. Obeť v tomto šikanovaní nemá ľahké sa s tým vyrovnať, ale má veľký problém s tým skoncovať.

Uzatvárajú sa do seba, nekomunikujú, vyhýbajú sa spoločnosti. Obeť sa vždy bojí prehovoriť, preto je ťažké skutok dokázať. Šikanovaný nemusí byť náhodná obeť, môže to byť aj človek, ktorý bol sám dlhodobo šikanovaný a v jeho mysli je to bežné správanie. Nie vždy si daný človek uvedomí, čo sa dialo. Môže to robiť z nevedomosti, no taktiež z pomsty.

Naviazanie vzťahov s vrstovníkmi je pre tieto deti problém. Šikanované deti sú v podstate nešťastné. Šikanujúci sa vytešuje z toho ako ich provokuje, lebo sám trpí svojimi problémami. Prečo vlastne niekto šikanuje? Podľa mňa sa snaží, aby si okolie viac všímalo jeho obeť, na ktorej neustále niečo pripomína, len aby si nevšímali jeho, jeho skutky... Rodičia častokrát nevedia, čo sa ich deťom deje. V prípade ak sú deti šikanované, uzatvoria sa do seba.

Častokrát rodičia zle vyhodnotia všetko, čo ich dieťa robí a majú na ne väčšie a väčšie požiadavky. Vôbec si nevšimnú, že málo komunikujú s okolím a k samostatnosti vôbec nehľadajú cestu. Prečo okolie nič neurobí? Okolie sa k tomu správa rôzne. Jedna časť ho zámerne prehliada, druhá zase nevie, čo v tomto prípade robiť, ako sa zachovať.

Lenže šikana sa nemá prehliadať a treba sa s tou osobou rozprávať a hľadať riešenia, aj keď obeť nebude chcieť priznať, že bola šikanovaná. Ak chce niekto pomôcť, nech hovorí čo videl, čo počul, čoho bol svedkom. Môže sa zdať, že ide o žalovanie, no v skutočnosti má dostatok odvahy postaviť sa agresorovi a dať najavo obeti, že s tým problémom nie je sama. No zaujať takýto postoj je naozaj ťažké a hlavne v tejto dobe.

Celá šikana v každom druhu je iba o tom, že agresor chce ukazovať chyby obete, len aby neukázal svoje chyby, slabosti. Je to choroba dnešnej doby, v ktorej si závidíme, netolerujeme vlastnosti, chyby, povahu druhých ľudí okolo seba.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu