Šťastie má mnoho podôb (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 455 slov
Počet zobrazení: 1 327
Tlačení: 73
Uložení: 81

Šťastie má mnoho podôb (Úvaha)

Čo je to vlastne šťastie?

Dovolila by som si citovať slová, ktoré povedal Martin Seligman, ktorý opisuje šťastie ako kombináciu troch častí: potešenia, zaujatia, a úmyslu. Potešenie je vlastne „dobrý pocit“ zo života, žiť „dobrý život“ – pracovný, rodinný, mať priateľov a koníčky. Hovorí, že všetky tri časti sú dôležité, ale že práve zapojenie a úmysel je to, čo vytvára šťastný život.

Ja sama neviem čo šťastie znamená. Moja etapa v živote nie je ešte v takom stave, aby som vedela sama posúdiť čo to šťastie vlastne je. Šťastie vnímam ako rovnováhu emócií, konania. Aj keby som sa snažila opísať čo to šťastie je, bolo by to nepresné. Každý človek vníma podobu šťastia inak. Pre niekoho môže šťastie znamenať láska, no pre niekoho blahobyt. Pre chorých je šťastie už len to, keď sa ráno prebudia. Niekto vníma šťastie v podobe viery, je šťastný, že verí v niekoho, respektíve v niečo.

Podoby šťastia? Mnoho ľudí si myslí, že šťastie predstavujú peniaze. Do určitej miery si to s mojou nezrelosťou myslím aj ja. Je to zlé? Je to zlé keď si myslím, že z určitej časti sú to práve peniaze, ktoré mi vedia dať to šťastie? Koniec koncov peniazmi si šťastie nekúpim. Aj keby mám na konte milióny, dokážu mi vyčariť úsmev tak, ako tie maličkosti? Možno že o niekoľko rokov budem šťastie vnímať úplne inak.

Keď som bola ešte malá, pocit šťastia som vnímala už aj v maličkostiach. Keď ma ráno zobúdzala vôňa horúceho kakaa alebo čas strávený s mojimi najbližšími. Myslím si, že je to iba malá časť z toho veľkého celku a viem, že ma ešte toho veľa čaká. Každý sa musíme pričiniť a vydať akési úsilie, aby to šťastie bolo to, ktoré nám vyčarí úsmev na našej tvári. Som šťastná. Áno, som šťastná. Mám všetko - skvelú rodinu, priateľov.

Šťastnou ma robí aj prechádzka v prírode, keď okolo seba počujem spev vtákov, šuchot lístia, vôňu kvetov a hrejivé slnečné lúče. Šťastnou ma robí aj môj pes, jeho oddanosť voči mne, to, ako ma vždy privíta, keď sa vrátim domov. Jeho šťastie naopak súvisí s miskou s čistou vodou, jedlom a dlhou prechádzkou. Hoci neviem spievať, tak spev je to, čo ma robí šťastnou. Šťastnou ma robí hudba. Keď môžem robiť hudbu, ktorú mám tak rada.

V závere by som rada citovala ako vnímali šťastie vo filozofii. Platón hovoril, že cieľ života človeka spočíva v priblížení sa k idei dobra. Epikorus tvrdil, že šťastie je v neprítomnosti strastí. Podľa etického učenia s názvom Eudaimonizmus si ľudia mysleli, že šťastie je cieľ ľudského konania.

Nakoniec, každý si musí nájsť na túto otázku vlastnú odpoveď. Šťastie je potrebné. Každý má právo byť šťastný. A tak je na každom, ako z jeho šťastím vynaloží.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu