Aj počas vojny mali deti svoje sny (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 400 slov
Počet zobrazení: 916
Tlačení: 77
Uložení: 67

Aj počas vojny mali deti svoje sny (Úvaha)

Vojna. Slovo, ktoré v každom evokuje iný pocit, no napriek tomu sa každý z nich spája. Spája do jednej veľkej, negatívnej, chaotickej bubliny. Už v minulosti sa vyjadril jeden pán menom Benjamin Franklin s myšlienkou: „Ešte nikdy neexistovala dobrá vojna alebo zlý mier.“ Dovolím si povedať, že s touto myšlienkou súhlasím.

No pre mňa najdôležitejšia otázka je:

Myslelo sa počas vojny na deti a na to, že aj oni majú svoje sny?

Každý vnímal vojnu inak. Mnoho ľudí sa zameriavalo hlavne práve na vojakov a ľudí, ktorí obetovali svoj život vojne. Áno, títo ľudia si zaslúžili uznanie a to, aby sa o nich rozprávalo, veď predsa boli to hrdinovia. No dával niekto počas tohto obdobia dôraz na deti a ich sny? Napadlo niekoho to, že aj to malé dieťa bude raz veľké a bude chcieť niečo v živote dosiahnuť? Myslím si, že veľmi malé percento ľudí pomyslelo na tieto otázky. Je to síce pochopiteľné, keďže situácia bola vážna, no aj tak. Keď si predstavím ako museli tie deti počas vojny trpieť. Neboli síce na fronte, no aj oni, ich život a životy ich rodín viseli na tenkom vlásku. Stačil jeden chybný okamih a celý život sa im mohol zrútiť ako domček z karát.

Predstavme si dieťa ktoré malo približne 5, 6, či 7 rokov. Na presnom veku nezáleží. No toto je práve ten vek, kedy si dieťa uvedomuje, čo sa okolo neho deje a všetko veľmi prežíva. Už v útlom veku sa začínajú rodiť sny a čím sme starší, tým viac si to uvedomujeme. A čo také dieťa, ktoré bolo zavreté v malej izbe či pivnici, videlo zomierať svojich rodičov a počulo každú chvíľu výstrely? Áno, aj toto dieťa malo určite svoje sny. Možno boli ukryté niekde hlboko, kde by sa obyčajná ľudská myšlienka len tak ľahko nedostala, ale som si stopercentne istá, že tam tie sny boli. Určite tam bol niekto, kto by sa chcel stať lekárom, pilotom, kuchárom či kuchárkou, no veľa chlapcov snívalo i o tom byť vojakom, napriek tomu, že si uvedomovali vážnosť situácie.

Viem, že veľa možností na rozvoj snov detí počas vojny nebolo, ale nebolo správne ani to, že sa tejto téme a týmto nevinným kvitnúcim stvoreniam viac nevenovalo. Pretože každý si zaslúži šancu ísť za svojimi snami a pokúsiť sa ich dosiahnuť.

Veď ako sa vraví: „Realita je zlá, sny sú však skutočné.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu