Ako sa bude žiť ľuďom na zemi o 50 rokov (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: babuska
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 543 slov
Počet zobrazení: 667
Tlačení: 71
Uložení: 57

Ako sa bude žiť ľuďom na zemi o 50 rokov (Úvaha)

Keď sa zamýšľam nad tým, ako bude vyzerať svet o niekoľko rokov, predstavím si mnohé nové vymoženosti, elektroniku, techniku. Sú to väčšinou statky materiálne. Tie nám pravdepodobne v budúcnosti dosť vecí uľahčia a pomôžu nám skvalitniť niektoré práce i keď ich výroba nebude mať zrejme len pozitívne následky.

Čo sa však týka ľudí, nie som si celkom istá. Keď si predstavím celú ľudskú evolúciu, kam sme to my ako najmocnejší druh planéty vlastne dotiahli? A čo tu po sebe vlastne chceme zanechať? Už od pradávna sme ničili svojich protivníkov a všetko čo nám stálo v ceste bez ohľadu na následky. O mnohé sme prišli aj my sami, no stále je to neporovnateľná strata oproti tomu, čo sme zobrali za tie roky my našej zemi.

Bohužiaľ, ani životy našich blízkych nás nepresvedčili, aby skončili vojny, ani vyhynuté druhy zvierat nás nepresvedčili, aby sme nepytliačili, ani veľké ozónové diery, globálne otepľovanie či obrovské ropné škvrny v oceánoch nás nepresvedčili, aby sme neznečisťovali našu krásnu planétu a neničili všetko na nej, vrátane nás samých. Všetko, čo sme spáchali sa snáď ani nedá vymenovať a aj tak nás to neutvrdilo v tom, že sa máme zmeniť a byť lepší ako tí pred nami. Nie, bohužiaľ v našom vnútri sme rovnako zaostalí ako prví ľudia na tejto zemi a ide nám len o jediné.

Kedysi to bolo prežiť a dnes je to prežiť čo najkvalitnejší život, avšak svoju podstatu to má identickú. Následky tohto zmýšľania sú naďalej katastrofické, je nám jedno, čo to spôsobí. Je možno nekorektné, že som nespomenula ľudí, ktorí sú svetlou výnimkou a snažia sa zmeniť veci k lepšiemu. No vzhľadom na to, ako je ich v porovnaní s tou horšou skupinou ľudí málo, je priam nemožné, aby niečo zmenili. I tak im však chcem poďakovať za to, že napriek ostatným sa neprispôsobili tlaku väčšiny.

Najlepšie to asi vyjadrí citát veľmi múdreho človeka: „Šťastie možno nájsť aj v tých najtemnejších časoch, keď si človek spomenie, že sa má obrátiť k svetlu.“ Väčšina už sa dávno prepadla do temnoty, ale napriek tomu ďakujem tým, čo našli svetlo aj v tých najťažších časoch a oddelili nás svojím zmýšľaním od zvierat. Nespočetné chyby ľudí ma však presvedčili o tom, že ďalšou našou generáciou sa svet nezmení k lepšiemu, ba bohužiaľ naopak. Práve preto naozaj netuším, ako v budúcnosti ako druh dopadneme, čo sa s nami nakoniec stane. Ktovie, aké to bude za pár desiatok rokov. Čo ak sa spory medzi jednotlivými štátmi a ich príliš hrdými vodcami dostanú do konfliktu, ktorý sa bude týkať nás všetkých a nastúpi 3. svetová, čo ak hranica znečistenia našej Zeme prekročí svoju nosnú mieru a bude nedostatok prírodných zdrojov i nerastných surovín a opäť dôjde len k zbytočnému umieraniu a ničeniu všetkého živého.

Nech už sa ľudstvo vyvinie akokoľvek, to, čo spôsobí túto víziu, sa nezmení, kým sa nezmeníme my sami. Bojím sa však, že kým sa dostatok ľudí obráti od temnoty k svetlu bude už príliš neskoro. Preto ak týmto textom presvedčím aspoň jedného človeka, aby zmenil svoje zmýšľanie, budem to pokladať za úspech. Môj názor na budúcnosť sveta o 50 rokov nie je potešujúci, ale katastrofický, preto dúfam, že sa mýlim a ľudia sa stále dokážu obrátiť k svetlu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu