Srdečné poďakovanie učiteľom za celý maturitný ročník

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ofelia (19)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.06.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 621 slov
Počet zobrazení: 1 706
Tlačení: 72
Uložení: 76

Srdečné poďakovanie učiteľom za celý maturitný ročník

Vážený pán riaditeľ, vážené pani zástupkyne, ctený pedagogický zbor, milí spolužiaci!

Ako veľmi človeka zmení už jeden rok? A čo potom štyri? S každým dňom sa meníme. Rastieme. Každý deň sú z nás noví ľudia. Na konci týždňa nechápeme, ako sme sa dokázali prinútiť v pondelok vstať z postele. Na Silvestra sa nám zdá nemožné, že sme boli tou osobou, ktorá prednedávnom oslavovala Nový rok. Ako maturantom sa nám iba ťažko chce veriť, že len pred chvíľou sme mali pätnásť a po prvýkrát prekračovali bránu tejto školy. Nuž, pred chvíľou. Štyridsaťpäť mesiacov sme boli študentmi tejto školy. Veľa, však? A predsa sa to zdá ako okamih.

Milí učitelia!

Viete vy vôbec, že popri svojej práci robíte aj zázraky? Nie, nemyslím tým zázrak, keď prižmúrite desať očí a niekomu prilepšíte známku. Myslím tým tú časť vašej práce, ktorú si možno ani neuvedomujete. Nielenže žiakom odovzdávate svoje vedomosti. Odovzdávate im aj kúsok seba. Ovplyvňujete ich životy, meníte ich.

Otvárate im dvere, o ktorých ani nevedeli, že existujú a že sú určené práve pre nich. Robíte pre nich tento veľký neznámy svet o niečo menej neznámym. Vy sami ste malým zázrakom. Dobrí ľudia s vrúcnymi srdcami. Viac človek vo svojom živote azda ani nepotrebuje.

Neviem, či budeme niekedy schopní sa vám dostatočne poďakovať. Dali ste nám toho tak mnoho... A vieme, že sme počas tých štyroch rokov veľmi vďačne nevyzerali. Nuž, zrejme je pravda, že človek si uvedomuje, čo má, až keď to stráca. Pevne dúfame, že ešte nie je neskoro, aby sme priznali, že toto uvedomenie dostihlo aj nás.

Preto by sme vám z celého srdca radi vyjadrili vďaku. Ďakujeme vám za váš čas, ktorý ste nám venovali nielen počas, ale aj mimo vyučovania. Ďakujeme vám za vašu trpezlivosť, pretože sami dobre vieme, že to s nami len málokedy bolo jednoduché. Ďakujeme vám za ten kúsok z vás, ktorý si ponesieme vo svojich srdciach naveky.

Milí spolužiaci – spolumaturanti!

Boli sme si navzájom neoddeliteľnou súčasťou tejto našej cesty. Cesty za vedomosťami. Cesty za budúcnosťou. Cesty za šťastím. Poďakujme si jeden druhému navzájom. Za všetku zábavu, ktorú sme si spoločne užili na školských akciách, no i na chodbách počas prestávok. Za každý úsmev, ktorým sme si navzájom rozjasňovali deň. Za každú minútu, ktorú sme mohli spoločne stráviť, pretože vo vzájomnom spojení sa tá cesta nezdala byť vôbec náročná.

Milí spolužiaci – budúci maturanti!

Boli sme tu pre vás a vy pre nás. Radi by sme vám odovzdali posledných pár rád do života nie na tejto škole, ale na tomto svete. Nebojte sa byť tým, kým ste. Lebo to je jediný spôsob, ako nájsť to, čo všetci tak túžobne hľadáme – samých seba. Nebojte sa snívať, lebo práve sny sú predpokladom všetkého veľkého. No hlavne sa nebojte tie svoje sny, nech sú na prvý pohľad akokoľvek nemožné, nasledovať. Bojovať o ne, nenechať si ich vziať. Nezabúdajte, že nik iný, len vy máte na to, aby ste si ich splnili.

Milí prítomní!

Najväčšie veci v živote sú nevysvetliteľné. Nevieme vysvetliť, prečo máme toľko absencií. Nevieme vysvetliť, prečo sme sa nenaučili na tú písomku, a predsa nám je z toho do smiechu. Nevieme vysvetliť, ako veľmi si budeme chýbať.

Vieme, že toto je naša oficiálna vzájomná rozlúčka. No my sa nelúčime. Nie naozaj. Nedokážeme a nechceme to. To je asi jediné, čo nás na tejto škole nikdy nenaučili. Rozlúčiť sa s ňou. Možno sa končí naše štúdium na tejto škole. No vzťahy pretrvajú. A aj keď my budeme pokračovať na svojej ceste vpred, určite sa za vami ešte radi obzrieme.

Nesmúťme. Niečo tu z nás ostane. Teda okrem archivovaných písomiek a slohov. Ostanú tu z nás spomienky. Vy, ktorí tu ostávate, nenechajte ich zmiznúť. Pretože my, ktorí odchádzame, ich určite radi budeme držať v sebe navždy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Srdečné poďakovanie učiteľom za celý maturitný ročník

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu