Voda nevezme, oheň nespáli, čo sa človek naučí (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 10.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 498 slov
Počet zobrazení: 765
Tlačení: 83
Uložení: 90

Voda nevezme, oheň nespáli, čo sa človek naučí (Úvaha)

Myslím si, že to, čo sa človek naučí, už nikdy nestratí. To, čo má v hlave, je iba jeho a iba on má prístup k svojim myšlienkam a vedomostiam.

V súčasnosti neexistujú technológie, ktoré by dokázali odstrániť alebo prečítať ľudskú myšlienku a myslím si, že ani nikdy nebudú. Podľa mňa sú vedomosti a myšlienky človeka výsostne súkromnou záležitosťou a nikto iný okrem danej osoby by ich bez vedomia majiteľa nemal poznať. Vedomosti sú podľa môjho názoru veľmi cenné, a preto by sme sa ich mali snažiť zhromaždiť čo najviac. Výsadou človeka je to, že si môže myslieť, čo chce a to je podľa mňa úžasné. Zvieratá sa riadia inštinktom, ale človek môže rozmýšľať a čím viac toho vieme, tým zaujímavejšie sú naše úvahy.

Myslím si, že vzdelanie je pre nás veľmi dôležité, pretože máme sklon si myslieť, že sme lepší ako ostatní a že vieme viac. U vzdelaných ľudí sa to síce deje tiež, ale v menšej miere ako u menej vzdelaných. Keď je človek vzdelaný, tak cez to, čo vie, odhalí, koľko toho ešte nevie a zistí, že má nedostatky a nie je dokonalý. Zatiaľ čo menej vzdelaní alebo v nejakej veci nekompetentní ľudia si myslia, že sú v danej veci múdrejší než ostatní, pretože nevedia, ako je to v skutočnosti. V psychológii sa takýto jav nazýva Dunning - Krugerov efekt. Tento efekt sa deje úplne všade a všetkým, ako aj

v dnešnej dobe, keď si niektorí ľudia napríklad na sociálnych sieťach myslia, že vedia viac na témy ako vakcíny, Covid-19, politika a iné ako ľudia, ktorí sa týmto oblastiam venujú celý život.

Je dôležité učiť sa celý život. Ja navštevujem základnú školu a vedomosti, ktoré som tu nadobudol, mi už nikto nikdy nevezme. Za pár mesiacov už budem na strednej škole, kde na mňa čakajú nové vedomosti a poznatky. Myslím si, že vedieť v nejakom odvetví, napríklad v informatike, veľa vecí je ten najuspokojivejší pocit zo všetkých, pretože máte istotu, že viete niečo, čo vás baví a možno aj uživí.

Podľa mňa sa mnohí ľudia vzdelávajú celý život, aj keď už neštudujú na nejakej škole, pretože na svete je stále čo objavovať a učiť sa. Nie je síce možné vedieť úplne všetko, ale byť odborníkom na nejakú vec, o ktorej viete už objavené a odhaľujete nové veci, musí byť skvelé. Ďalším dôkazom toho, že ľudia sa stále učia, sú aj niektoré povolania. Napríklad lekárnici. Vedia, aké látky a lieky zaberajú na rôzne choroby, ale medicína napreduje míľovými krokmi, a preto sa stále učia o nových liekoch.

Hodnota vedomostí sa prejavuje aj v dnešnej dobe, kedy vedci a lekári z celého sveta museli dať hlavy dokopy, aby vytvorili vakcínu. Veľkým pretekom vedomostí bolo aj obdobie objavovania tajov vesmíru, keď sa svetové mocnosti snažili dostať na Mesiac. A aj sa im to podarilo a v tom podľa mňa spočíva sila vedenia. Vedomosti otvárajú dvere k oceánu nových možností, a preto si myslím že to čo viete, vám nikto nevezme.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Voda nevezme, oheň nespáli, čo sa človek naučí (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu