Čo môžem svojím konaním zmeniť (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 16.09.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 475 slov
Počet zobrazení: 572
Tlačení: 44
Uložení: 45

Čo môžem svojím konaním zmeniť (Úvaha)

Tak čo? Konanie je niečo, čo ovplyvňuje všetko a všetkých. A vplyv to môže byť rôzny. Je len na nás, aký. Poeticky by sa dalo povedať, že svojím konaním dokážeme zmeniť ľudstvo. Svet. Nebolo by to krásne, keby skutok jediného človiečika, zmenil úplne všetko? A k lepšiemu? Krásne by to bolo. Ale reálne? Nad tým sa už dá polemizovať.

Svet ako taký sa nemení. Menia sa ľudia (to len my sme taký naivní, či egoistickí, že sme sa začali považovať za celý svet). Ale priznávam sa, teraz aj ja budem hovoriť o svete ako o ľuďoch. Odpusťte mi moju naivitu. Zmeniť ľudí je ťažké. Niektorí sa o to pokúšali násilím, iní sľubovali, no neplnili. A nikto nedosiahol veľa. Nikto nezmenil všetko a všetkých.

A preto sa pýtam. Keď ľudí nedokázali zmeniť najväčší vodcovia histórie, prečo by sa to malo podariť niekomu teraz? A ešte k tomu obyčajnému smrteľníkovi ako ja? Zrejme sa mi to nepodarí, a zrejme ani nikomu inému. Ale to neznamená, že to nemôžeme skúšať.

Možno nedokážeme zmeniť celý svet. Všetkých ľudí. Stačí ale robiť pár vecí inak, a život bude krajší. Niekedy postačí úsmev. Niekedy objatie. Ponúknuť pomoc. Myslieť na iných.

Kedy ste naposledy pomohli neznámemu človeku – len tak, lebo sa vám chcelo? Kedy ste niečo niekomu darovali? Kedy ste zdvihli papier zo zeme a vyhodili ho (dúfam, že do toho modrého koša na recykláciu), aj keď nebol váš? Také malé veci dokážu meniť svet. Možno nie ten veľký, ale ten váš rozhodne.

Že mi neveríte? Že nič malé nikdy nijaký – veľký, či malý – svet nezmenilo? Kedysi bol svet – ten veľký – milý a múdry. Ľudia si navzájom pomáhali. Žili v mieri. Prečo to tak nemôže byť aj teraz? Prečo niekto niečo nevykoná? Prečo len sedí za počítačom a píše túto esej?

Pretože najkrajšie na tom je, keď zistíte, že váš postoj sa odrazil na iných. Ako keď dáte každý tretí deň mužovi čo predáva noviny 3 eurá (ktoré by ste inak minuli na cigarety, ak ste dospelí alebo na kartičky s obrázkami futbalistov do svojej zbierky, ak dospelí ešte nie ste) – a noviny, ktoré čítať aj tak nebudete, si nezoberiete. A odrazu zistíte, že už nie je na svojom zvyčajnom mieste. Myslíte si: čo sa s ním stalo? A potom ho stretnete niekde usilovne pracovať. Pretože za tie tri eurá si dal inzerát do novín, ktoré predával a dostal výhodné pracovné miesto. A teraz je to on, kto dáva 3 eurá tým, ktorí to potrebujú.

Netreba darovať milióny dolárov charite (nevravím, že by sa im to nezišlo). Možno stačí podarovať oblečenie, ktoré už nenosíte niekomu, kto ho potrebuje. Možno si stačí v škole, či v práci prisadnúť a pobaviť sa s niekým, komu sa vysmievajú, alebo ho proste nerešpektujú, len preto, že je iný. Možno stačí, keď niekomu, kto nemá kde bývať kúpite obed, či teplejšiu deku. Verte mi, že to stačí na zmenenie sveta.

A tak sa zas a znova pýtam. Dokážeme zmeniť svet? Nemusíte odpovedať. Niekedy stačí konať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu