Čo môžem zmeniť na tomto svete? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 16.09.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 298 slov
Počet zobrazení: 615
Tlačení: 46
Uložení: 42

Čo môžem zmeniť na tomto svete? (Úvaha) 

Čo môžem zmeniť na tomto svete? Túto otázku si už určite položil každý jeden z nás. Každý človek chce predsa na tomto svete po sebe niečo zanechať.

Podľa mňa v dnešnom svete a v dnešnej spoločnosti je tých vecí, ktoré treba zmeniť, veľa. Všade okolo nás sa rozrastá násilie, korupcia… Ľudia sa zabíjajú pre majetky, ropu, vedú nezmyselné vojny, len aby ulahodili vlastnému egu, zatiaľ čo v niektorých krajinách deti umierajú od smädu či hladu. Myslím si však, že pri snahe zmeniť celý svet, často zabúdame na to najdôležitejšie. Zabúdame na to, že začať so zmenou by sme mali u seba.

Aj Oscar Wilde tvrdil, že: „Ak chceš zmeniť svet, začni meniť sám seba.“ Myslím si, že je to obrovská pravda. Ako môžeme chcieť zastaviť hlad v Afrike či skoncovať s vojnami a nastoliť svetový mier, ak nedokážeme zmeniť ani samých seba? Ako dokáže človek zlepšiť budúcnosť sveta, keď má problém usporiadať si svoj vlastný život? Veď predsa na začiatku každého jedného problému, aj toho svetového, stojí človek.

Z vlastnej skúsenosti viem, že častokrát je oveľa jednoduchšie premýšľať nad tým, ako by sa všetko na tomto svete dalo zmeniť, ako zamyslieť sa nad tým, čo by som mohla zmeniť na sebe. Vždy je jednoduchšie poukazovať na chyby okolitého sveta ako priznať si tie vlastné.

Sama som sa nad tým nedávno zamyslela počas rozhovoru s kamarátkou. Dávala som jej rady, čo všetko by mala na svojom živote zmeniť, ako by mala pristupovať k problémom… No a potom som sa zasekla. Ako môžem meniť svet niekomu inému, keď nedokážem zmeniť ani ten vlastný?

Určite nie som jediná, ktorá sa snaží pomôcť iným, ba dokonca zmeniť celý svet, ale zároveň občas nedokáže pomôcť ani sama sebe. Teraz už však viem, že ak chcem zmenu, musím začať osobou, ktorá sa na mňa každé ráno pozerá zo zrkadla.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu