Na čo je dobrá háveď?! (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 850 slov
Počet zobrazení: 387
Tlačení: 43
Uložení: 39

Na čo je dobrá háveď?! (Rozprávanie)

Háveď. Aké je to pekné slovo. Ale čo v skutočnosti znamená? Nie, položím lepšiu otázku. Čo znamená háveď pre nás? Pre ľudí? Podľa toho, čo denne počúvam, je to niečo nechutné, neužitočné a veľmi hnusné. Ale prečo je tomu tak? Čo nás ľudí vedie k tomu, aby sme si toto mysleli?

Zoberme si ako príklad také včely. Moji kamaráti by si pod pojmom včela predstavili len to, ako sa to malé stvorenie zabodáva do našej kože. Ale prečo? Toto nie je jediná vec, ktorú včely vedia. Je to len ochrana pred nami, ľuďmi.

To nie ony ubližujú nám. Je to len naša chyba. Viete si predstaviť, čo by bolo, keby včely zrazu zmizli z povrchu zemského? Kto by za nich robil tú dôležitú prácu? Kto by opeľoval kvietky? Vy? To určite nie. Keby nie včely, príroda zanikne. A spolu s ňou aj my. Včely každodenne bojujú o prežitie. Pracujú viac, ako niektorí ľudia. No my to zneužívame. Určite nie som jediná, ktorá miluje med. Nemyslím ten med, ktorý vám doma urobia rodičia, napríklad z púpavy. To nie. Myslím ten pravý, včelí med. Dokážete si predstaviť, akú námahu dá včelám urobiť jeden plný pohár medu? A to nie ešte tristo! Aj keď, povedzme si pravdu, ja by som ich dokázala zjesť aj tisíc. Zrejme by som sa už nepostavila z postele, ale mala by som postarané o jedlo aj na ďalších päťdesiat rokov. Žiadny hladomor. Ajaj! Už som zase odbehla z témy!

Možno ste sa pozastavili pri vete: „Pracujú viac, ako niektorí ľudia“, a možno ste nepochopili, ako to ja, malá, mladá osoba, myslím, však? Podľa mňa, každý z nás pozná niekoho, kto si celý deň doma „váľa šunky“ a pritom dostáva viacej peňazí ako ľudia, ktorí sú v práci celý deň. Chodia tam nevyspatí, bez nálady a bez akejkoľvek chuti pracovať. A toto ma tiež privádza k tomu, vysvetliť vám, ako som to myslela. Včely si chvíľku zdriemnu v úli a potom hneď idú do roboty a len opeľujú, opeľujú a opeľujú. Stopercentne toho robia viacej ako my. A myslíte si, že môžu dostať dovolenku? Že si len tak kúpia letenky k moru, ubytujú sa, nasadia si okuliare a opaľujú sa na tom úžasnom horúcom slniečku? To určite nie. Mali by sme si uvedomiť, že to nie ony sú pre nás hrozba. Ony za nič nemôžu. Toto všetko sa deje len kvôli nám. To my sme tu tí zlí. Nebyť ich, tak nemám žiadne sladké potešenie pri zlomenom srdci. A to sa u nás, žien, deje celkom často.

Minule sa mi stala jedna príhoda. Práve som zistila, že môj veľký idol, Harry Styles, si užíva nejakú romantiku s modelkou Kendall Jenner. Tak som sedela pred telkou a pozerala nejaký trápny, romantický seriál a pritom oblizovala lyžičku, na ktorej bol med. Akurát som sa naťahovala pre pohár s vodou, no zrazu mi pred tvárou zastal fakt „mega“ veľký pavúk. Mali ste počuť ten výkrik. Myslím, že ho počuli až niekde v Amerike. Keď som sa ako tak

upokojila, začala som si ho obzerať. Bol naozaj fascinujúci. Pozeral sa na mňa tými jeho veľkými očami. Ale to by nebola Klárika, keby už nemala plné gate len z nejakého neškodného pavúka. Moja prvá myšlienka bola hneď mnou samou zamietnutá. Chcela som ho proste „rozmačknúť“ novinami alebo nejakým časopisom, ale spomenula som si na jednu vec, ktorú mi vždy hovorievali rodičia. Že sa mám pozrieť na to, aký je oproti mne maličký. Že to on sa bojí mňa.

„On za nič nemôže. Ostaní si o ňom urobili inú mienku, ale to neznamená, že je to pravda. No, jedno viem celkom isto. Ak mu ublížiš, nebudeš mať šťastie. A vieš prečo? On je „pánom“ nášho domu a on jediný taktiež vie všetky naše problémy. No keď ho zabiješ, nič ti neostane. Nikto ťa v noci nebude strážiť a kontrolovať to, aby si mala len pekné sny. Nikomu sa nebudeš môcť zdôveriť. Ony sú na to najlepšie. Tvoje želanie, tvoju sťažnosť alebo len tvoje pocity si nechajú pre seba,“ hovorievali mi, keď som bola malá. A mali pravdu. Pavúky sú oproti mne bezmocné.

Pred pár rokmi som sa niečo naučila. Lepšie povedané, poučila. Háveď už pre mňa nie je zlo. Už dávno nie. Som zmierená s tým, že akokoľvek nebezpečne môže vyzerať, tým viacej neškodný je. Je to tak aj s ľuďmi. Na výzor môže byť škaredý či nebezpečný a neprístupný, no vo vnútri to môže byť človek so srdcom na správnom mieste. Háveď už pre mňa háveď nie je hrozbou, tak ako ja nie som pre nich. Prekonala som sama seba a najmä svoj strach. Dokážem vám toho veľa povedať, no nedokážem vám otvoriť oči, aby ste háveď videli takú, aká v skutočnosti je. Pre mňa je užitočná. Nepotrebujem mať sto kamarátov. Stačia mi moje malé potvorky, ktorým môžem povedať, čo chcem a aspoň viem, že im to neprekáža a že to nikomu nevyklebetia, ako to robí veľa ľudí. Majte radi háveď, predsa len, sú to živé bytosti takisto ako my.

Ouu, a ešte na niečo som zabudla. Ak náhodou máte veľa medu a nemáte ho komu podarovať, tak sa určite ozvite.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu