Neboj(í)me sa hávede! (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 530 slov
Počet zobrazení: 462
Tlačení: 38
Uložení: 43

Neboj(í)me sa hávede! (Rozprávanie)

Už samotné slovo háveď na nás zvyčajne pôsobí nepríjemne, obťažujúco, zbytočne a odporne. Ale keď si položíme otázku, či nemôže byť taká háveď aj niečím zaujímavá, dôjdeme určite k názoru, že je predsa len na niečo dobrá.

Všade okolo nás je veľa živočíchov, ktoré väčšinou nevnímame, alebo ich nevidíme, či ich vidieť radšej ani nechceme. Mnohí z nás však majú z tejto hmýriacej sa, často slizkej, chlpatej, lysej hávede, strach. Napríklad z pavúkov, včiel, hadov, žiab, komárov či iných živočíchov. Alebo nám nie je príjemné byť v ich prítomnosti, alebo im nie je príjemne v tej našej. Ha-ha, ale to asi nezistíme.

Každý má pre život nejaké poslanie presne tak ako aj človek. Napríklad

Túto jeho myšlienku poznám už veľmi dlho a som jej zástancom. Zoberme si to takto. Čo jete na raňajky? Určite nejaké pečivo. Ale to pečivo musel pekár upiecť z múky. A múka je výrobok z obilia, ktorý musí ale na začiatku opeliť včela. To som spomenula len obilie, ešte je tu ovocie, zelenina, kvety... Nehovoriac o ich sladkom mede, ktorý určite každému chutí. Ešte stále si myslíte, že zabíjaním včiel robíte dobre?

A počuli ste o tom, že včelie žihadlá liečia? Je to jeden zo spôsobov alternatívnej liečby, ktorá má blahodarné účinky pre naše telo. Ide vlastne o to, že lekár prenesie včelu na určené miesto na tele a počká, kým včela bodne. Ochrancovia prírody však bojujú za zákaz tejto liečby, pretože pri každom bodnutí včela zomrie. Aký máte na to názor vy? Skúsili by ste takúto liečbu, aj keď viete, že tým napomáhate ich vyhynutiu? Ja určite nie!

Nepríjemnosti dokážu spôsobiť aj mravce, keď v lete necháte niečo sladké v dome a ony sa rozlezú po všetkých kútoch, len aby niečo našli. Na ich zlikvidovanie pomôžu len chemické prostriedky. Ale na druhej strane, mravce skonzumujú aj veľké množstvo škodlivého hmyzu. Pri nedostatku hmyzu si pochutia aj na voškách, ktoré bežne chránia. Početná kolónia dokáže v prírode skonzumovať aj väčšie uhynuté zviera.

No ešte horšie môžu byť pre človeka komáre a kliešte, ktoré sa v letných mesiacoch priživujú na našej krvi. Dávajme si pozor, pretože dokážu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Ale aj ony sú potravou pre ďalších živočíchov. Je to taký prírodný kolobeh.

Niektorí ľudia majú strach napríklad z myší, plazov, pavúkov, obojživelníkov... ale to nie je až taká vážna vec. My, ľudia, si jednoducho budeme musieť zvyknúť - prípadne stačí sa len vyhýbať priestorom, kde sa môžu tieto živočíchy nachádzať. Nie nadarmo sú všetky obojživelníky zákonom

chránené. V marci začína v niektorých oblastiach migrácia skokana hnedého a záchranári aj dobrovoľníci pomáhajú premiestniť žaby zo zimných úkrytov cez frekventované cesty do močarísk. A práve ich potravou sú drobné živočíchy ako mäkkýše, hmyz, pavúky... Žaby sú ozajstní predátori hmyzu, vedia udržiavať populáciu škodcov. Tak prečo ich ničiť alebo sa ich báť?

Tak, ako chceme žiť my ľudia, tak aj živočíchy majú právo na život. Často zabíjame živočíchy za to, že nám vadia, nepáči sa nám, ako vyzerajú. Viete si predstaviť, že by nás niekto zabíjal len preto, že žijeme, že sa mu nepáčime? Je to šialené, však? Tak, prosím, zmeňme svoj postoj k živočíchom a k prírode. Každý ma predsa nejaké poslanie v živote, a teda aj drobné živočíchy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu