Tri bájky z lesa (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 447 slov
Počet zobrazení: 622
Tlačení: 57
Uložení: 55

Tri bájky z lesa (Rozprávanie)

netopiere

Na okraji lesa si na strome sedeli dve veveričky a pozorovali jaskyňu plnú netopierov. Začali sa im vysmievať: ,,Celý deň len spia a v noci si len lietajú. Nemajú žiaden význam. Nepracujú tak ako my. My musíme zbierať žalude, aby sme mali v zime čo jesť. A ony si celú zimu len prespia.“ Druhá ju v tom podporila: ,,Presne tak a k tomu sú aj veľmi škaredé.“ Takto sa na nich smiali ďalej. Lenže nevedeli, že netopiere všetko počuli. Pretože aj keď spia,

majú výborný sluch. Keď už nastala noc, netopiere vyšli z jaskyne, aby si našli nejakú potravu. Rozleteli sa na všetky strany a niekoľko sa ich vydalo k stromu, kde žili veveričky. Videli, že ich strom pomaly umiera, preto ho chceli zachrániť. Zjedli všetky chrobáky, ktoré poškodzovali strom. Potom sa vrátili späť do jaskyne. Na druhý deň veveričky zistili, že niekto bol na ich strome a pomohol im. Nevedeli však kto, preto si sadli a znova sa smiali z netopierov.

Ponaučenie: Nesúď knihu podľa obalu.

Myška a netopiere

V lese neďaleko veľkej lúky behala malá myška. Cítila sa tak voľne a slobodne, že na chvíľu zatvorila oči a nevidela, kadiaľ uteká. Zrazu spadla do hlbokej studne uprostred lesa. Myška sa z celej sily snažila dostať von, ale nedokázala sa vyšplhať hore. Nastala noc a myškino pišťanie o pomoc začuli netopiere žijúce v dierach studne, do ktorej spadla. Chytro povychádzali von a usilovali sa myške pomôcť. Myška už nemala síl a snažila sa len udržať hlavu nad hladinou vody. Netopiere začali do studne nosiť kamene. Nosili ich jeden za druhým a hladina vody rýchlo stúpala až nakoniec bola tak vysoko, že myška mohla vyjsť von. S veľkou radosťou poďakovala netopierom za to, že jej zachránili život, aj keď tým prišli o domov. Myška sa im chcela odvďačiť a nechala im svoju noru ako ich nový domov.

Ponaučenie: V núdzi poznáš priateľa.

Líška a mravček

Jedného dňa sa po lese prechádzala líška. Ako si tak vykračovala, v diaľke zbadala mravenisko. Podišla k nemu bližšie a videla, že si po ňom chodí mravček. Usilovne prenášal na chrbte vajíčka dovnútra. Líška sa mu začala smiať, že je sám a nemá šancu proti nej. Mravček sa však nenechal znepokojiť a varoval ju, aby radšej odišla. Lenže ona sa mu začala smiať ešte viac a labkou ničila mravenisko. Vedela, že by ju neporazil, preto pokračovala ďalej. No mravček vošiel do mraveniska. Líška si myslela, že sa vzdal, no on sa zvnútra zase vynoril aj so všetkými ostatnými mravcami. Roztiahli sa po

celom mravenisku a teraz to boli oni, ktorí sa smiali. Líška pochopila, že sa im nevyrovná, preto sa vzdala a zahanbene odišla.

Ponaučenie: V jednote je sila.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu