V núdzi poznáš priateľa (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 465 slov
Počet zobrazení: 1 543
Tlačení: 59
Uložení: 83

V núdzi poznáš priateľa (Rozprávanie)

Ani vo zvieracej ríši nežijú všetky zvieratá bez konfliktov. Hlavne vtedy, keď sa vyvyšujú jedny nad druhými. (Sú ako ľudia.)

Stalo sa to tak aj medzi vlkom, vretenicou a silákom medveďom. Vlk, ten sa chválil, že zavýja lepšie, než ktorýkoľvek pes a uteká lepšie než medveď. Medveď to započul a začal sa s ním hašteriť. „Zato ja mám stokrát väčšiu silu ako ty!“

Vretenica bola na každodennej prechádzke a keď ich zbadala, nenápadne sa približovala, až kým jej medveď stúpil na chvost. „To nemôžeš dávať pozor?!“ zvýskla od bolesti.

„Nevidel som ťa, veď si taká mala, že ta nik nevidí,“ odpovedal nazúrený medveď.

Začali sa hašteriť všetci traja. Vždy keď sa náhodou stretli, neobišlo sa to bez hádky či malej bitke. Preto sa jedného dňa rozhodli, že zakopú vojnovú sekeru. Lebo im to hašterenie a bitky liezli cez hlavu. Stretli sa na lúke, kde každé malé zvieratko ani na pár minút nepríde. Dohodli sa, že sa tam všetci stretnú presne o štrnástej hodine. Vretenica tam prišla skôr, vlk chudák, len dobehoval a medveď, ten sa pre istotu ani neukázal. Povedali si, že tam naňho počkajú, vedeli, že medveďom to trochu trvá.

Prešla hodina, dve, a zrazu z krovia vyleteli vtáky ako divé. Vlk zbystril čuch a vretenica načiahla zrak. Po dlhom praskaní kríkov a šuchotaní lístia sa z krovia trepe medveď. Kríva na ľavú nohu, zvalí sa pred vlkom a vretenicou. Vydesene sa na neho pozerajú. Keďže sa ešte stále neudobrili, nemal ani jeden chuť sa ho opýtať, čo sa stalo. No napokon sa nejako premohli.

„Hej, medveď, žiješ?!“ opýtal sa vlk.

„Medveď, povedz niečo, počuješ?!“ zvolala vydesená vretenica.

„S-o-m v poriad-ku,“ odpovedal nevládny medveď.

odpovedá medveď s bolesťami.

„Kde si na to natrafil??!“ vyzvedá sa vlk.

„Tam dole pri lesnej čističke a na lúke pri lese.“

„Tak toto nie, to sa musí nejako spraviť,“ povedala nahnevaná vretenica.

„Pomôžte mi, prosím! Vyberte mi to, prosím.“

Tak fajn, vretenica, ty ho uteľ a ja sa mu to pokúsim vytiahnuť,“ vraví vystresovaný vlk.

„A raz, a dva, a tri. Je to von!!“ vykríkol vlk zadychčane.

Keď bolo po všetkom, zakopali vojnovú sekeru a zvalili sa na lúku. Všetci traja zaspali po náročnom dni. Ráno, keď sa prebudili oni a aj ostatné zvieratá, nebolo počuť nijaké hádky a hašterenie. Namiesto toho si spolu dali rannú rozcvičku. Spravili si menšiu súťaž, ktorý z nich prvý vybehne z lesa. Samozrejme, vyhral vlk, no nikto sa už nad nikým nepovyšoval a nikoho neponižoval. Po raňajkách si trocha oddýchli a pustili sa do upratovania lesa, hlavne lesnej cestičky. Keď to všetko pekne poupratovali, skrášlili sa a zdriemli si.

Od toho dňa už v lese nebolo počuť žiadne hádky a hašterenia. Všetky zvieratá žili v mieri a láske.

PONAUČENIE: V núdzi poznáš priateľa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu