Mama je ten najkrajší titul (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: celestina (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 17.11.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 100 slov
Počet zobrazení: 2 309
Tlačení: 71
Uložení: 64

Mama je ten najkrajší titul (Úvaha)

Druhá májová nedeľa patrí všetkým mamám na svete. V ten deň, viac ako inokedy, snažíme sa vzdať úctu a prejaviť lásku tej, ktorá nám dala život. Mamu asi najviac charakterizujú jej srdce a ruky. Srdce, zdroj nevyčerpateľnej lásky, ruky, symbol nekonečnej obety. To, čo dokáže urobiť mama pre svoje dieťa, nedokáže nikto iný.

Keď sa človek narodí, má pred sebou veľa vecí a ľudí, ktorých musí spoznať, ale mamu, tú si dieťa zapamätá už pri prvom pohľade. V našich mamách je čosi výnimočné, čo vie vycítiť aj malé dieťa. Veď mama je predsa najdôležitejšia osoba v našom živote. Stará sa o nás, dáva nám lásku a všetko, čo k životu potrebujeme.

Dieťa znamená pre mamu veľmi veľa a oveľa viac znamená slovo MAMA pre nás, deti. Život nie je len cesta ružovou záhradou, sú aj prekážky, ktoré musíme zdolať, ale nikdy na nich nie sme sami. Sú tu s nami naši rodičia. Hovorí sa, že hlava rodiny je otec, no a kto je srdcom tej rodiny? Podľa mňa je to mama. Ak by sme nahliadli do srdca nejakej mamy, tak by sme tam videli veľa trápenia, veľa otázok, na ktoré hľadá riešenie nejeden človek, ale hlavnou náplňou tohto srdca by bola láska.

Slovo, ktoré každý z nás asi poznal ako prvé... MAMA. Znamená pre nás tak veľa. MAMA, ktorá nás priviedla na svet, učila prvé slovíčka, prvé kroky a ukázala nám cestu, keď sme sa svetom len tak túlali. Bez nej by sme boli asi stratení. MAMA, ktorá sa stále bojí, keď prídeme domov neskoro, keď sa nám niečo stane, stále trpí ... to je len dôkaz toho, že nás má nadovšetko rada. Je veľmi veľa vecí, v ktorých nám práve mama pomohla, no my si to niekedy neuvedomujeme, ale bez mamy by to bolo veľmi ťažké!!! Vďačíme jej za veľa!

Mama je jediný človek na svete, koho trápi, či sme sa teplo obliekli, obuli si papuče, aby sme neprechladli, vzali si so sebou dáždnik, mali zlý sen, dostatok spánku, raňajky, obed, večeru, desiatu a olovrant. Mama neustále myslela i myslí na drobnosti, ktoré majú veľký dopad na náš komfort.

Chce, aby sme boli vo všetkom úspešní. Mala dobrý dôvod, keď nás neustále naháňala, aby sme si robili domáce úlohy. Boli sme predsa predurčení stať sa úspešnými. Vydrží čakať, kým zavoláme, len aby si vypočula naše triviálne každodenné problémy. MAMA je detektív, čo hneď odhalí, ak niečo nejde podľa plánu, bez ohľadu na to, koľkokrát jej povieme, že je všetko v poriadku.

Kolobeh bežných dní stiahne do svojho víru každú mamu. Dni sa stávajú rovnakými. Vstávanie, práca, varenie, upratovanie, pranie, žehlenie. Niekde medzi tými navlas rovnakými dňami sa z tých ružových voňavých uzlíčkov stávajú deti. A z nás žien, v prvom rade mamy. Jedného dňa, v jednej chvíli sa na moment zastavíme a uvedomíme si, ako ten čas rýchlo plynie. Zažíva to každá z nás, niektorá častejšie, iná sporadicky. Odrazu zacítime zvláštnu nostalgiu, akú cítia len rodičia. Byť mamou
– to je jednoducho „diagnóza“. Diagnóza MAMA.

Možno by si zaslúžila aj svoje číslo. F neviem koľko. No dúfam, že na ňu nevymyslia nikdy žiaden liek. Aj ja už dnes poznám chuť prebdenej noci pri posteli chorého dieťaťa. Zisťujem, ako je ťažko nájsť si chvíľu pre seba. Viem, čo znamená robiť niekoľko vecí naraz a urobiť aj nemožné pre šťastie svojich detí. A viem aj to, prečo srdce mamy bedlivo stráži kroky svojich detí aj keď už vyletia z hniezda. Myslím, že až keď som sa stala mamou ja, dokázala som hlbšie pochopiť a vidieť, čo všetko pre mňa spravila tá moja mama.

Mami, ďakujem za každú prebdenú noc, za každé pohladenie, za každé povzbudenie. Prosím, odpusť každý prejav nevďaky a nevôle, ktorými som ťa zranila. Naučila si ma, že láska sa meria obetou, že nepočíta, koľko toho urobila, že vždy hľadá to najlepšie pre iných. Keď vezmeme do úvahy, že ako dieťa sme sa bez nej prakticky ani nepohli, mama je naozaj naším prvým a najlepším priateľom. Starala sa o našu zábavu, hrala sa s nami s hračkami. Každý deň nás vyzdvihla v škole, aby sa ako prvá dozvedela, aký sme mali deň a celkom isto i dnes sa vypytuje na všetky detaily v našom živote. Všetko, po čom túži, je starať sa o nás, chrániť nás a tiež nezabudnúť kúpiť sladkosti, o ktorých vie, že ich máme tak veľmi radi, i keď možno sama má iné preferencie. Bezprostrednej materskej láske sa nič nevyrovná. Máme niekoho iného vo svojej blízkosti, kto ocení náš humor, ale tiež nás napomenie, aby sme už išli spať? Alebo niekoho, kto pre nás urobí veci bez toho, aby z nich sám profitoval? Kde všade by sme museli hľadať, aby sme našli takúto neskutočne láskavú osobu, čo by pre nás spravila naozaj všetko? Predsa doma. Som veľmi, ale veľmi rada, že ťa mám. Ty si mi dala život, a preto ti veľmi ďakujem. Ty ma vieš pochopiť a poradiť mi, keď som v ťažkej chvíli. Vieš ma uviesť na tú správnu cestu, aj keď som tvrdohlavá a zaťatá. Staráš sa o nás s láskou a porozumením. Máš ma rada a odpustíš mi, aj keď som často drzá a nepekne sa ti odplácam za tvoju lásku a dobrotu, ktorú mi dávaš.

V tomto vyznaní, drahá moja mamička, by som sa ti chcela aj ospravedlniť za to, že nie som vždy taká, aká by som mala byť. Často ti poviem niečo, čo potom veľmi ľutujem a trápi ma to. Preto ťa chcem aj takto poprosiť o odpustenie, ak som ti niekedy ublížila. Vieš, ospravedlniť sa a priznať si chybu je dosť ťažké. Treba na to nabrať odvahu. Ale musím povedať, že ak sa ospravedlním, mám dušu pokojnejšiu a som šťastnejšia. Chcem sa ti aj poďakovať za všetko, čo pre nás robíš a že sa o nás staráš, preto mi dovoľ vysloviť veľké ĎAKUJEM iba pre TEBA. Mať mamu, znamená mať všetko na svete . Preto ďakujem Bohu, že mi dal takú osobu, ako si TY.

Ľúbme mamy tak veľmi, ako sa len dá! Mamy považujeme za samozrejmosť. Mať ku komu ísť. Mať sa komu vyžalovať. Mať upečený vynikajúci koláč. Mať sa s kým poradiť. Mať sa ku komu pritúliť. Mať koho poprosiť o pomoc. Mať niekoho, kto ťa chápe. Aj bez slov. Mať niekoho, kto nerieši, aký si, lebo ťa takého pozná odjakživa. Mať niekoho, kto ťa nezištne ľúbi, takú, aká si. A ešte oveľa viac… To všetko považujeme za samozrejmosť. Ale mama nie je samozrejmosť. Mamy si zaslúžia vedieť a cítiť, že sú pre nás jedinečné a výnimočné. Že všetko, čo pre nás robia, si ceníme. Najmä my, dospelé ,,deti”, ktoré majú mamám čo vrátiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu