Nemám ju rád ale musím s ňou žiť

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 381 slov
Počet zobrazení: 1 186
Tlačení: 56
Uložení: 51

Nemám ju rád ale musím s ňou žiť

Som, kto som. Nie som dokonalý, veď dokonalý človek na tomto svete neexistuje. Každý má chybičky či zlé vlastnosti. Napodiv aj ja sám mám zlé vlastnosti, ale jedna ma už asi aj prerástla. Je ňou moja výrečnosť. Ja ju nazývam kamarátka výrečnica. Pokúsim sa neklamať o jej výzore. Má originálny, jedinečný štýl. Veď ako sa človek človeku nepodobá, tak je to aj so schopnosťou vyjadrovania.

Väčšinou si oblieka slovenské šaty, ale oblečenie na štýl anglický, maďarský a ani ruský jej nie je neznámy. Navonok pôsobí pekne, elegantne, ba až šarmantne. Nenazval by som ju ani chudou, no nemá ani korpulentné, oblé krivky. Jedným slovom je taká akurátna. Je inteligentná a rada sa vyjadruje odborne. Občas sa jej stáva, že si nedá servítku pred ústa. Tým myslím jej úprimnosť a pravdovravnosť. Veľakrát si za to získala nepriateľov. No ja ju v tom, aby hovorila ľudom pravdu, len a len podporujem. Vravím jej, že ľudí pravda bolí najviac.

Najväčšmi ju obdivujem za to, že dokáže haniť ľudí bez vulgarizmov, nadávok a bez iných nemravných spôsobov. Rada sa obohacuje novými slovami, a tak jej slovná zásoba stále rastie a bohatne. V poslednej dobe sa zaujíma o latinské výrazy a iné úslovia, ktoré sa dajú používať v bežnom každodennom rozhovore. Obdivuje krásu fyzickú, ale väčšmi tú skrytú, neviditeľnú, psychickú. Psychickú krásu sama praktizuje a to tým, že píše umelecké opisy a iné žánre literatúry.

No má aj negatívne vlastnosti. Rada rýpe do druhých. Vie minúty, ba až hodiny dokola básniť o jednej veci. Dokáže byť otravná a skutočne liezť na nervy. Niekedy sa ju nedá nezastaviť. Je bojovná. Bojuje za pravdu a nie a nie ju presvedčiť o opaku. Jej tvrdohlavosť bolí najviac mňa. Ráno, cez deň a aj večer má plno síl. Je jednoducho nevyčerpateľná a tým unavuje mňa aj okolie. Darmo jej hovoria buď ticho, celý deň len melieš a iné výrazy. Možno ju to len povzbudzuje a dáva energiu na ďalšie bľabotanie či lolotanie.

Zvyknúť si na ňu nebolo ťažké. Jej každodenná prítomnosť mi prináša hlavne dobré no niekedy aj zlé veci. Ale keby ma nesprevádzala, už by mi chýbala a cnelo by sa mi za ňou. Posilňujem si ju a pokúšam sa držať slovenského porekadla, že vtáka poznáš po perí a človeka po reči.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu