Zóny pre každého študenta

Stretnutie s Jankom Kráľom

Janko Kráľ

Včera večer som si zmorený od únavy ľahol do postele a ihneď som zaspal. Ocitol som sa v miestnej Ostrihomskej reštaurácii, v ktorej sa zjavil Janko Kráľ. Ale najviac ma zarazilo, že hovoril po francúzsky a neskôr aj po slovensky, ale bohužiaľ s francúzskym prízvukom. Bol to úplne iný Janko Kráľ. Najviac ma prekvapilo, že ma pozval na rezané pivo. Nakoniec som v sne zistil, že je to môj bývalý spolužiak zo základnej školy, ale pod básnickým menom. Pospomínali sme na staré časy a každý sa vybral svojím smerom. Spomenul mi, že o dva dni sa vracia do Paríža a prišiel len pozrieť svojich rodičov. Bol som rád, že sme sa po dlhom čase stretli a mohli sa tak dobre porozprávať.

Stretnutie s Jankom Kráľom

V jeden pekný slnečný deň som sa vybrala s kamarátkou na prechádzku popri Váhu. Neskôr sme si na chvíľu sadli na lavičku pod strom. Prechádzalo okolo nás veľké množstvo ľudí, ale jeden pán sa nám zdal povedomý. Vôbec nám neprichádzalo na rozum, odkiaľ ho obidve poznáme. Ten pán si sadol oproti nám na lavičku a my sme dlho rozmýšľali, kto by to mohol byť. Potom sme si zrazu spomenuli. Veď to je predsa ten známy spisovateľ, Janko Kráľ, o ktorom sme sa učili v škole! Ako je ale možné, že sme ho stretli o toľko rokov neskôr? Nezdalo sa nám, že by to mohla byť pravda, tak sme sa ho išli opýtať. Zostali sme veľmi prekvapené, keď nám odpovedal, že je to naozaj on.

Prisadli sme si teda k nemu, chceli sme využiť príležitosť, že sa môžeme porozprávať s takým zaujímavým človekom. Porozprával nám všetko o svojom živote a dielach. Veľmi nás zaujímala najmä jeho balada Zakliata panna vo Váhu a divný Janko. Preto sa rozhodol, že nás vezme práve na miesto, kde sa mal tento príbeh odohrať. Už sme boli skoro tam, v tom som sa zrazu zobudila. Všetko sa mi to iba snívalo.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/30066-stretnutie-s-jankom-kralom/