Skutočné čaro Vianoc

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 25.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 576 slov
Počet zobrazení: 1 009
Tlačení: 46
Uložení: 48

Skutočné čaro Vianoc

Čas Vianoc sa blíži a všetci sa nadšene pripravujú na najkrajšiu časť v roku. Z každého domu cítiť vôňu čerstvo napečených perníkov, vianočnej kapustnice a počuť smiech a vianočnú melódiu. No rodina Grúpovcov o takýchto Vianociach bohužiaľ len sníva. Len pár týždňov pred Vianocami sa im udiala veľká nehoda, prišli o svoj domov.

Celá rodina teraz žije v prázdnom byte, ktorý majú vypožičaný od rodinných známych. Usmialo sa na nich šťastie v tom, že byt nie je ďaleko od ich prvého domova, v podstate len o ulicu ďalej. Prišli o všetko, čo mali a prešiel ešte len krátky čas, aby dokázali vrátiť aspoň nejaké veci. Majú len to, čo zostalo v byte ich rodinnej kamarátky.

Nikdy neboli zlou rodinou, mali len dobré vzťahy s okolitými ľuďmi, až na jedných zlomyseľných susedov, ktorí ich nemohli vystáť.

Do Štedrého večera zostával už len 1 deň. Pani Grúpová po ceste do obchodu narazila na jej bývalých susedov, s ktorými nemali nikdy dobré vzťahy. Susedke Gitke sa jazyk nedokázal udržať sa zubami: „No čo, pani susedka, ste pripravení na Vianoce?“ pýta sa. Pani Gitka veľmi dobre vie, ako na tom rodina Grúpová je.

„Dobrý deň, pani Gitka, aj Vám, nie je to tak, ako si to predstavujeme, ale postupne sa nám podarilo zlepšiť našu situáciu a zohnať pár vecí, aby sme mohli prežiť aspoň ako také vianočné sviatky, no najdôležitejšie teraz bude, že sme všetci spolu.

Susedka Gitka bola veľmi prekvapená, že Pani Grúpová situáciu vníma tak pozitívne, napriek tomu, že to nemajú momentálne vôbec jednoduché. Nedalo jej pokračovať v jej ceste bez posledného slova: „Tak Vám prajem, aby ste mali pekné Vianoce.“

Pani Grúpová sa nikdy netrápila jej ironickými poznámkami a napriek tomu sa k nej chovala vždy slušne. Rodina Grúpovcov si vytvorila skvelú vianočnú atmosféru aj v tejto ťažkej situácii a vládla u nich naozaj skvelá nálada. Dočkali sa aj vianočného jedla, ale čo im naozaj chýbalo, bol vianočný stromček spolu s darčekmi pre ich deti. Keďže momentálne museli svoje finančné úspory dávať do vecí, o ktoré prišli, nemohli si to dovoliť.

No veľmi dobre vieme, že Vianoce majú naozaj svoje čaro. Na Štedrý deň, tesne pred Štedrou večerou, zazvonil zvonček. Grúpovci si vytvorili rýchlo dobre vzťahy aj s novými susedmi. No pani Grúpová si nespomína, že by od nejakého suseda niečo potrebovala. Keď otvorila dvere, tak tam stálo niekoľko ich susedov s kopou jedla, vianočných dobrôt. Pani Grúpová bola veľmi dojatá a ihneď ich pozvala ďalej. Dokonca sused Nemčík doniesol stromček, ktorý ešte stihli do štedrej večere ozdobiť. Keď pani Grúpová videla darčeky v rukách susedov, nevedela, ako sa im má odvďačiť.

Posledný sused, ktorý prišiel, bol človek, ktorého by nečakala. Pani Gitka prišla rovnako ako jej susedia s plnými rukami vecí. Pozrela sa na pani Grúpovu a ospravedlnila sa jej za jej nepekné správanie počas celých rokov ich susedstva a chcela začať odznova. Pani Grúpovej sa roztiahli kútiky a ihneď pani Gitke odpustila a od tohto dňa už by nebol človek, s ktorým by rodina Grúpovcov nemala dobrý vzťah.

V tejto chvíli rodine Grúpovcov nechýbalo už vôbec nič. Všetci boli spolu pokope aj s ich úžasnými susedmi a nakoniec aj ich deti sa dočkali darčekov. Vysnené Vianoce s vôňou kapustnice, so skvelou hudbou a vianočnou náladou sa rodine Grúpovcov splnili. Ako sa vraví, Vianoce budú vždy čas zázrakov.

Vždy je dôležité pomáhať všetkým ľuďom naokolo a byť za dobré s tými, čo si to naozaj zaslúžia. Naše hodnoty by mali byť na správnom mieste.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.033 s.
Zavrieť reklamu