Zlozvyky

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 26.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 467 slov
Počet zobrazení: 724
Tlačení: 55
Uložení: 60

Zlozvyky

Vážení hostia, milí priatelia, dovoľte mi, aby som Vás srdečne privítala na besede na tému: „Zlozvyky“. Každý z nás má vlastnosť, zvyk, ktorý nie je prospešný preňho a jeho okolie. Nikto nie je výnimka a niekedy je naozaj ťažké čeliť svojím zlozvykom.

Tieto nie milé vlastnosti nám často strpčujú život a stavajú nás do nepríjemných situácií. Napríklad také fajčenie. Spomeňte si vy, milí fajčiari, ktorí tu dnes sedíte s nami. O koľko zaujímavých historiek alebo úsmevných spomienok ste prišli, keď ste si museli odskočiť a objať svoju kamarátku cigaretu.

Na koľkých fotografiách ste neboli alebo koľkokrát ste ochoreli, keď ste stali len v papučiach pred domom a fajčili? A pri tom jedine, čo bolo nutne urobiť, bolo povedať „nie“ svojmu zlozvyku.

Ale predstavte si, že môžu byť aj ďaleko horšie zlozvyky ako fajčenie. Ľudia, ktorí majú tendenciu všade a vždy prísť neskoro. Títo ľudia nielen že škodia sami sebe, ba dokonca dokážu nahnevať aj najväčšieho flegmatika. Osoby, ktoré majú vždy „veľa času“, svojím správaním ohrozujú životy svojich priateľov a blízkych, ktorí sú častokrát pred nervovým zrútením, keď musia na niekoho čakať a následne sa ponáhľať na aj tak zmeškanú udalosť.

A čo taký zlozvyk nadmernej konzumácie čokolády? Všetci ju milujeme a náš život by už nebol taký krásny, keby sme si každý deň nedopriali túto sladkú maškrtu. Možno to nie je až taký príšerný zločin milovať čokoládu, ale predstavte si rozhorčenie ostatných členov rodiny, keď im zmiznú všetky zásoby čokolády na varenie, mikulášske balíčky a bonboniéry, ktoré dostali na narodeniny.

A to už ani nehovorím o tom, aký vplyv to má na zdravie nášho milovníka čokolády.

Všetci vieme, ako ľahko sa o zlozvykoch hovorí, ale ako ťažko sa s nimi bojuje. Ich zbrane sú oveľa silnejšie ako naša vôľa. Sú ako démoni poslaní z najhorúcejších pekiel, ktorí sa nám snažia ukázať, akí slabí občas dokážeme byť.

V neposlednom rade si musíme uvedomiť, že naše zlozvyky neovplyvňujú len nás, ale predovšetkým ľudí v našom okolí. Oni sú tí, ktorí sa musia vysporiadať s našimi horšími stránkami. Mali by sme myslieť na nich, ak sa odhodláme jedného dňa vstúpiť do boja s našimi zlozvykmi, lebo oni sú tí, kvôli ktorým sa to oplatí skúsiť.

A možno práve dnes je vhodná chvíľa na to, aby sme vyhlásili vojnu a čelili svojim zlozvykom. Dokážeme sa na jeden jediný deň vzdať našich zlozvykov? Dokážeme to urobiť pre svoje dobro a dobro našich blízkych? Ja verím, že áno. Možno si myslíte, že to nie je veľa, ale pomaly dokážeme zájsť ďalej.

Poďme to teda skúsiť a na jeden deň sa snažme vyhnúť svojim zlozvykom, postavme sa im na odpor. A možno časom zistíme, že to nie je až také ťažké, až napokon objavíme život, v ktorom nie sme spútaní našimi zlozvykmi.

Ďakujem za pozornosť a želám Vám pevnú vôľu pri odolávaní nerestiam.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu