Moja dedina, kde bývam (Umelecký opis)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 325 slov
Počet zobrazení: 896
Tlačení: 67
Uložení: 59

Moja dedina, kde bývam (Umelecký opis)

Malý fľak na mape Slovenska v údolí pod Nízkymi Tatrami.

Valaská, dedina môjho srdca. Obklopená zeleňou a lúkami zo všetkých strán. Slnko tu dáva dobre ráno. Svojimi lúčmi zobudí všetko, kam dosiahne.

Včielky bzučia po lúkach, vtáčiky tu štebocú. Veru, aj obyvateľov do nohy preberie zlatá guľa nad kopcami.

Medzi nich patrím aj ja. Nuž, pravda, nie som nadšený zo skorého vstávania do školy. Nálada sa mi zdvihne, keď sa pozriem z okna. Spoza kopca mesto, sťaby kameňom dohodil, a cez stred dediny sa tiahne rieka Hron. Druhý koniec dediny ohraničujú majestátne lesy Slovenského rudohoria. Popri nich sa tiahne jedna z pamiatok, Čiernohronská železnica.

Desať kilometrov dlhý špagát vhodený medzi hrončianske stromy. Kedysi slúžila na ťažbu dreva, no teraz je z nej atrakcia končiaca vo Vydrovskom skanzene. Naša dedina skrýva množstvo tajov. Kaplnku Augustína Baníka, vynovenú hasičskú zbrojnicu, jazierko s labuťami, ktoré pramení pod veľkou skalou. Voda sa do neho dostáva z Bystrianskej jaskyne. Ani tá nie je prebádaná celá. No, keď je kúska času nazvyš, na konci dediny je tajomná cestička, vedúca hlboko do lesa. Vedie na miesto, kde sa dobre premýšľa.

Dá sa tam zahnať aj hlad lesnými jahodami a osviežiť sa z chladného potôčika. Čaro lesa je cítiť aj vo vzduchu. Ľahký vánok sa opiera o vysoké ihličnaté stromy s mapami machu na kôre. Lesy ponúkajú svoju krásu stále, ale je na vás, ktorú časť dňa si vyberiete. Keď sa slnko odoberá späť za kopce, prenecháva štafetu mesiacu. Les sa ukladá na spánok. Unavené hlasy vtáctva sa pomaly prelínajú na orchester svrčkov. Ich jemné melódie pridávajú na pokoji večera. Po pohľade ponad koruny stromov na hviezdy nejedno oko túži.

Cestou z lesa sa z diaľky šíri dunivý zvuk kostolných zvonov. Volajú ma domov, ale nemusia, lebo ja už doma som, v mojej rodnej dedine, prekypujúcej krásou prírody, lúk, lesov a pastvín. Moja rodná zem, Valaská. Obec založená rumunskými pastiermi v roku 1471, najkrajšie miesto na svete.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu