Svet a spoločnosť (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Maturita
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 484 slov
Počet zobrazení: 1 022
Tlačení: 66
Uložení: 64

Svet a spoločnosť (Úvaha)

Svet a spoločnosť sa neustále vyvíja a mení. Je to prúd víriacich udalostí, okolností, vynálezov. To, čo platilo včera, dnes už nemusí. Tak to tu funguje. Všetko na svete, aj my, ľudské bytosti, podliehame času. Čas je nekompromisný sudca, ktorého nepresvedčíte o tom, že nechcete starnúť a chceli by ste vyzerať na dvadsať, hoci už dávno máte po štyridsiatke.

Tak ako človek podlieha zmenám fyzickým, mení sa aj mentálne. Za tisícky rokov sa ľudia neskutočne zmenili. Vynašli mnoho vecí, či už to začalo kolesom, bicyklom a ďalej autom. Okrem iného sme sa zmenili v správaní, hoci si len vezmeme do úvahy napríklad postavenie žien v spoločnosti.

Pred stovkami rokov boli považované len za matky a manželky, bez nároku vyjadriť svoj názor. Dnes to tak našťastie nie je, sú plnohodnotnými bytosťami s rovnakými prácami ako muži. S určitosťou môžem povedať, že by sme našli mnoho skvelých pokrokov spoločnosti.

Myslíte si však, že by sa našlo niečo čo máme spoločné s našimi predkami? Niečo, čo nepodlieha žiadnym zmenám! Predstavte si ľudské vnútro, jednoducho dušu. Líšila by sa od človeka v minulosti? Ja si myslím, že napriek tomu, ako sa všetko mení, niektoré veci v našom vnútri zostávajú stále rovnako podobné s človekom žijúcim v stredoveku.

Sú tu zlé vlastnosti i dobré, ktoré sú v nás. Tie zlé sú nechcené a najradšej by sme ich nemali. Môže to byť pani závisť, žiarlivosť, ba aj nenávisť. Klamal by ten, kto by tvrdil, že za svoj život nestretol ani jednu z týchto paní.

Máme ich vryté v kostiach. Pri vhodnej príležitosti vyplávajú na povrch. Napríklad, keď k vám príde kamarát a hovorí vám o jeho nedávnych úspechoch. Chcete či nechcete, závisť sa objaví. Možno to odoberá človeku pocit dôležitosti, a práve preto je tu. Deťom sa odmalička vraví, aby svojim rovesníkov nezávideli. Niečo také sa predsa nepatrí, práve preto závisť potláčame a snažíme sa ju skryť. Prečo vôbec závisť existuje? Na to vám odpovedať neviem.

Na svete sú aj krásne city a emócie ako radosť a láska. Sú úprimné a čisté. Bez nich by bol tento svet smutný, tmavý a zatrpknutý. Jeden múdry človek raz povedal:

,,Svet by bol krásny, keby všetci nosili lásku v srdci a úsmev na tvári.“ Nebolo by to krásne? Skúste si len predstaviť, ako by sa nám žilo. Podľa mňa by sme mali dodržiavať toto motto čo najviac. Stačí štipka radosti na to, aby zmenila váš deň zo zlého na dobrý. Pre každého znamená radosť niečo iné. Stretnutie s priateľmi, prechádzka s milovaným zvieratkom alebo pozeranie televízie.

Myslím si, že tieto vlastnosti sú neoddeliteľnou súčasťou každej ľudskej bytosti.

Dostali sme ich pri našom narodení od niekoho tam hore. Snáď aj preto, aby sme sa naučili, čo je správne a čo nie. Hádam aj kvôli tomu sa tieto veci za tisícky rokov nezmenili. Je však dôležité, aby u nás prevažovali tie pozitívne a tie negatívne boli zametené niekde v kúte.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu