Vraj bez lásky sa nedá nič, dokonca ani zomrieť (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Maturita
Dátum: 27.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 460 slov
Počet zobrazení: 874
Tlačení: 62
Uložení: 52

Vraj bez lásky sa nedá nič, dokonca ani zomrieť (Úvaha)

Vraj bez lásky sa nedá nič, dokonca ani zomrieť. Milióny ľudí berie túto vetu ako samozrejmosť. Berie lásku ako samozrejmosť, ba aj niektorí ako niečo živé. Ako súčasť samých seba, bez ktorých neprežijú. Ako zmysel ich existencie. Niekedy mi pripadá, že ľudia nie že nedokážu bez nej žiť, ale že nechcú. Otázka teda znie: Nemôžeme, alebo nechceme bez nej žiť?

Medzi obrovským davom bezhlavo oslepených ľudí, sa predsa len nájdu jedinci mysliaci úplne inak. S otvorenými očami sa pozerajú z iného uhla. Patríš aj ty medzi takýchto ľudí? Alebo nechceš? Nechceš premýšľať nad pravdou, ukrývajúcou sa pod nosom. Veď, kto by chcel hľadať niečo, čo nechce? Je prirodzené, že sa o to nesnažíme.

Pravda nás dokáže popáliť a my sa buď znovu potopíme do ilúzie alebo zhoríme. Zhorieť zrejme nechce nikto, no zabúdame, že niekedy musíme spraviť veľa zlého, aby na konci z toho vyšlo niečo dobré. Niekedy musíme klamať pre pravdu, zabíjať pre život, milovať pre nenávisť a nenávidieť pre lásku. Ľudia to nevedia, pretože spia. Žijú si vo svojich snoch o dokonalej láske a vo všetkom ostatnom okolo lásky.

Myslíte si, že to tak je? Podľa mňa nie. Žijú v svojich snoch o niečom dokonalom a vo všetkom ostatnom okolo toho. Že vám to príde smiešne? Aj mne bolo, niekedy dávno, ale teraz už nie. Zobudil som sa a žijem s otvorenými očami. Čo je to za blbosť, hovoríte si, že vy predsa nespíte. Naozaj? Dám vám otázku: Čo ak láska, ktorú každodenne zdieľaš, ktorú stretávaš na každom rohu, ktorú dennodenne prijímaš a dávaš tým, ktorých miluješ, je lož?

Že láska je výplod fantázie, ktorú zdieľaš, že život nie je kocka ale kruh, že je to len niečo vymyslené, niečo, čo prijímaš a dávaš druhým. Myslím, že aj napriek týmto slovám svoj názor nezmeníte, no ale čo ak by predsa len bola láska vymyslená ľuďmi, ktorí mali oči zatvorené. Snívali a presvedčili ostatných, aké je to krásne. Neskôr sa pridávali ďalší, až kým sme nezaspali všetci.

Znovu sa vás spýtam: Stále chcete naďalej spať? Skúste v nej radšej nájsť pravý zmysel. Ak je to naozaj niečo vymyslené, nájdite zmysel, prečo boli donútení k jej vzniku. Ak chcete hľadať zmysel v láske, nenáviďte. Ak chcete hľadať zmysel v nenávisti, milujte, ale ak zmysel ich spájajúci, zomriete.

Viem, že nie je jednoduché prestať veriť v niečo, čo vraj stálo pri vašom narodení, dospievaní a je pri vás dodnes. Nežiadam vás o to. Dal som vám len myšlienku a je na vás, čo s ňou spravíte. Či ju prijmete, alebo nie. Ale upozorňujem vás, že ak ju prijmete, je to jednosmerná letenka. Pravda môže bolieť, môže aj zabiť. Je to risk, či ju budete hľadať. Niekedy je naozaj lepšie iba zavrieť oči a veriť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Vraj bez lásky sa nedá nič, dokonca ani zomrieť (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu