Koronavírus – V zajatí dnešných dní

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 490 slov
Počet zobrazení: 631
Tlačení: 46
Uložení: 49

Koronavírus – V zajatí dnešných dní

Hygienické rúška, gumené rukavice, izolácia, zatvorené podniky a vyľudnené mestá. Ak by mi pred rokom niekto povedal, že dnes budeme prakticky žiť v karanténe, vysmiala by som ho. No niektoré veci sa dejú nečakane, pohltia nás najprv trošku, potom viac a napokon úplne celých. A je len na nás, ako sa s nimi vysporiadame.

Koronavírus COVID-19 sa stal ústrednou témou dnešných dní a pochybujem, že na planéte jestvuje niekto, kto o ňom ešte nepočul. Toto ochorenie sa prvýkrát objavilo v roku 2019 v čínskom meste Wuchan. Postupom času ochromilo celú Čínu, krajiny Ázie a neobišlo ani Európu vrátane Slovenska. Prvým nakazeným u nás sa

stal päťdesiatdvaročný Bratislavčan, ktorého syn sa vrátil z vírusom postihnutého Talianska. K dvadsiatemu druhému aprílu bolo doposiaľ potvrdených 1199 pozitívnych prípadov, z ktorých, žiaľ, 14 skončilo úmrtím. Na opačnej strane sa však až 258 ľuďom podarilo chorobu prekonať.

Nikto z nás by ani len nepovedal, že niečo o veľkosti niekoľkých nanometrov dokáže zastaviť život na celej planéte. Že dokáže zatvoriť všetky školy, mnohé stravovacie zariadenia, uzavrieť hranice i odstaviť cestovný ruch. Mnohé zahraničné prevádzky museli svoju výrobu u nás dočasne pozastaviť, a tak tisícky občanov prišli o prácu. Ekonomiky mnohých štátov smerujú do krízy a už teraz je jasné, že svet sa z niečoho takéhoto bude spamätávať ešte pomerne dlho.

Aby sme však nehovorili len o materialistických záležitostiach, koronavírus má dopad aj na ľudské zdroje. Nesmieme predsa zabudnúť na tých, ktorí tu pre nás aj napriek obrovskému riziku ostali. Tisícky lekárov a sestričiek, predavačky v obchodoch i drogériách a nespočetne veľa dobrovoľníkov každodenne vystavujú seba i svojich najbližších možnosti nákazy. Zostali tu pre nás, aby sme my mohli ostať doma. A urobiť tak niečo, čo nám môže zachrániť život.

Ako sa však hovorí, všetko zlé je na niečo dobré a ani tento nebezpečný vírus nie je výnimkou. Vďaka odstaveniu cestovného ruchu sa znovu zrodili Benátky a do ich vôd sa vrátili ryby, obloha sa vyčistila od spalín motorov lietadiel a počas týchto dní na nej častokrát nevidno ani mráčika.

Život v zajatí izolácie sa pre mnohých z nás môže zdať ako nezáživný a plný stereotypu. No na opačnej strane nám dáva perfektnú príležitosť ako tráviť čas so svojimi najbližšími. Môžeme sa hrať spoločenské hry, budovať silnejšie vzťahy i upevňovať tie, ktoré už vznikli dávnejšie.

Môžeme však rozvíjať aj svoje nadania – zlepšovať sa v jazykoch, začať so športom, zdokonaliť sa vo varení či pečení. Ba dokonca život v izolácii nám dáva jedinečnú možnosť urobiť všetky tie veci, ktoré sme kvôli ruchu bežného života museli odsunúť bokom. Niekto si možno konečne nájde čas na dopozeranie obľúbeného seriálu, iný zas na prečítanie knihy či na domáce upratovanie.

Nikto z nás nevie, aký bude ďalší priebeh tejto pandémie, no jedno môžeme povedať už teraz – spolu to zvládneme. A preto – buďme zodpovední. Nosme rúška, umývajme si ruky a vyhýbajme sa blízkemu kontaktu s inými ľuďmi. Pretože práve tieto maličkosti nás dovedú do úspešného konca.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu