Život pred a po koronakríze (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 554 slov
Počet zobrazení: 646
Tlačení: 47
Uložení: 47

Život pred a po koronakríze (Rozprávanie) 

Ani vo sne by mi nenapadlo, že môj bežný život sa zmení zo dňa na deň. Stavím sa, že ani mnohých z vás nie.

Pred nástupom pandémie sme si hlavne my mladá generácia nevedeli predstaviť iný život, aký sme viedli doteraz. Naši rodičia a starí rodičia s tým nemali až taký problém, lebo si ešte veľmi dobre pamätajú časy socializmu, kedy si museli tiež toho veľa odriekať, podobne ako dnes počas pandémie. Ako som od nich počul, niektoré terajšie opatrenia im pripomínajú dobu z ich detstva.

No my sme si to nemali s čím porovnať. Pre nás, mladú generáciu, bolo úplnou samozrejmosťou chodiť každý deň do školy, stretávať sa s priateľmi, či ísť von, kedy sme chceli, pokiaľ nás pustili rodičia. Mohli sme športovať, venovať sa svojim záľubám, navštevovať rôzne športové či kultúrne podujatia.

Samozrejme, že pred pandémiou som zachytil informáciu, že v niektorých krajinách zrušili školy kvôli rôznym politickým konfliktom či prírodným živlom. Pristihol som sa, ako som sa snažil vo svojich myšlienkach vžiť do ich situácie. Predstavoval som si, ako by to bolo, keby sme my nechodili tak dlho do školy a nemohli sme ísť von s priateľmi.

A prišiel som k záveru, že som si to veru nevedel dosť dobre predstaviť. Pripadalo mi to ako niečo nereálne. Ale zároveň niečo, čo by som nikdy nechcel zažiť. A zrazu to bolo tu. Zo dňa na deň. Keď som počul o pandémii v Číne, myslel som si, že nás sa to nebude týkať. Že je to predsa tak vzdialené od nás, ako tie krajiny, ktoré som spomínal. Keď prišli správy, že nákaza sa začala šíriť aj v Európe, stále som tomu nepripisoval žiadnu vážnosť.

Nikto z nás totiž netušil, že tá nákaza sa bude šíriť tak rýchlo. Čakali sme napäto, kedy sa to objaví aj u nás. Po ohlásení prvého prípadu sa to ale spustilo ako lavína. Zo dňa na deň. Život sa nám otočil o180 stupňov. Najprv som si myslel, že to nebude trvať dlho. Aj som sa úprimne prerušeniu školského vyučovania potešil. Avšak potom, keď sme videli, že situácia sa stále zhoršuje, bol to pre mnohých z nás veľký šok. Pretože sa stalo presne to, čo som si predtým nevedel ani predstaviť. Cítil som sa neisto. A veru som sa aj trochu bál, čo sa bude diať ďalej.

Ale, ako sa hovorí, všetko zlé je aj na niečo dobré. Ja sa tohto príslovia držím. Pretože táto krízová situácia nám v mnohých aspektoch otvorila oči, začali sme žiť trochu inak. Veci, ktoré boli pre nás predtým samozrejmosťou, si musíme dočasne odrieknuť. Ale na druhej strane sa môžeme viac venovať veciam, ktoré sme pri našom hektickom spôsobe života tak trochu zanedbávali. Zároveň mám možnosť prežívať život počas krízy, ktorý som si len ťažko vedel predstaviť. Hoci najradšej by som bol, keby to už bolo za nami a mohol som ísť konečne do školy. Nikdy by som neveril, že túto vetu niekedy vyslovím.

Myslím si, že život po pandémii už nebude taký ako predtým. Pretože táto situácia nám v mnohom otvorila oči. K niektorým veciam budeme mať lepší prístup, napr. k prírode. Budeme si viac vážiť priateľstvo, či rodinu, o ktorú sme sa v týchto dňoch báli. Budeme sa viac tešiť z maličkostí, ktoré boli pre nás samozrejmosťou. Presne tak, ako sa tešíme, že príde po zime jar.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.013 s.
Zavrieť reklamu