Zrazu som ostala na sama (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 714 slov
Počet zobrazení: 717
Tlačení: 57
Uložení: 57

Zrazu som ostala na sama (Rozprávanie)  

Zrazu som ostala na všetko sama. Bolo pre mňa nepredstaviteľné prežiť dva roky v cudzej krajine s neznámymi ľuďmi. Rodičia a súrodenci, Emma a John, ma vyprevadili na vlakovú stanicu neďaleko mesta. Bála som sa, pretože od malička som počúvala reči typu: „Ty sa chceš dostať na vysokú školu pre výnimočných? Čím si už len ty, Sel, výnimočná?“

Tieto slová mi behali hlavou od momentu, kedy som sa rozlúčila s našimi a nastúpila do Ronielského vlaku s číslom 12. Vo vlaku som si našla miesto v kupé pri milom chlapcovi menom James. Bol to gentleman, pretože, keď som vošla do kupé, postavil sa a počkal, kým si sadnem.

Avšak pri tom, ako sa postavil, mu z vrecka vypadol prútik podobný môjmu a hneď som vedela, že je iný, výnimočný, tak ako ja. Vyrozprávala som mu hotový príbeh o tom, ako som vyrastala s pocitom menejcennosti a taktiež o mojich schopnostiach. Zarazilo ho, keď som mu povedala, že sa dokážem rozprávať s hadmi: „Čože dokážeš? To fakt? Odkedy?“ Neúprosne sa pýtal, no ja som mu nevedela odpovedať.

Po príchode do školy zvanej Rollenile nás všetkých zaradili do fakúlt. Ja s Jamesom sme sa dostali do najlepšie hodnotenej s číslom 1. V „ jednotke“ sa od nás očakávali veľké veci a kúzla. Na každej hodine mágie mi klesalo sebavedomie stále viac a viac, pretože pri obranných kúzlach som vždy zlyhala.

Od našej pani profesorky Flamelovej som počúvala len: „Ty? Selina Greenová, chceš byť čarodejníčka? Ty? Čo nevieš ochrániť samú seba pred smrtiacimi zaklínadlami?“ V tom momente som si povedala, že nemám strácať čas s kúzlami a skúsiť niečo iné. Ostala som veľmi sklamaná, keď sa mi môj sen stať sa najväčšou a najmocnejšou čarodejníčkou rozplynul pred očami.

Nechápala som, prečo mi to nejde, veď tie zaklínadlá boli také ľahké. Nemohla som spávať, James sa už viac nemohol prizerať ako sa trápim, preto ma vzal do jednej dedinky menom Nevada. Bola to dedina plná mocných čarodejníkov. „Zavediem ťa k môjmu priateľovi, on ti pomôže,“ povedal a ja som sa teda nechala viesť. Prišli sme k starému domu, kde sa začal môj tréning. Obranné kúzla sme spolu s Nicolasom trénovali celé dni, ale bezvýznamne. Nicolas bol skvelý učiteľ, avšak niečo vo mne bolo „zablokované.“

Po dlhšej pauze čarovania a oddychu ma James vzal do zakázaného lesa. Moja intuícia mi vravela, že tento les má za sebou temnú minulosť. Celý ten les sa mi nepozdával. Popri prechode pomedzi husté kríky sa začali objavovať krvavé stopy. S Jamesom sme sa začali báť, a preto sme si vytiahli svoje prútiky. Zrazu sa za nami objavilo 5 postáv oblečených v čiernom.

Jamesa zviazali, vzali mu prútik a chceli ho zabiť. Mňa si vôbec nevšímali, no po chvíli sa jeden z nich otočil a začal si zo mňa uťahovať: „Pozrite, to je to dievča. Tuším, že Selina sa volá. Je to jediná čarodejníčka, ktorá nevie čarovať.“ V tej chvíli sa vo mne niečo zlomilo. Zovrela som prútik a vyčarovala najmocnejšie obranné zaklínadlo. A vtedy som si uvedomila, že na to mám. Mám na to stať sa čarodejníčkou, ba aj najmocnejšou čarodejníčkou.

Moje kúzlo odohnalo smrťožrútov preč a zachránila som Jamesa pred mučením a smrťou. Som rada, že práve tie čierne zahalené postavy – smrťožrúti vo mne vzbudili niečo, vďaka čomu som si začala veriť, že na to mám a že sa môžem stať tým, čím chcem.

James ostal ohromený. „Ako si to dokázala?“ pýtal sa. Sama som nevedela ako, no bola som nesmierne šťastná. Samozrejme, tento nevídaný jav, že Selina Greenová vyčarovala najmocnejšie obranné kúzlo na odohnanie smrťožrútov, sa rozšíril po celej škole. Podobne ako aj ja a James boli prekvapení aj ostatní študenti a profesori v škole.

Na druhý deň prišla za mnou osobne pani profesorka Flamelová, učiteľka mágie, so slovami: „Selina, prepáč, že som ťa podceňovala. Bola by som veľmi rada, keby si opäť zavítala na hodinu mágie.“ A odvtedy som už na žiadnej hodine nechýbala a zaklínadlá mi išli ako od profesionála.

Odvtedy prešlo už 19 rokov a ja, Selina Greenová, som si splnila svoj sen a stala som sa najmocnejšou čarodejníčkou na svete. Uvedomila som si, že na to mám a že sa nemám vzdávať svojich snov. Stačí si iba povedať: „Máš na to, ty to dokážeš!“ a sny sa vám splnia.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu