Kniha

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 502 slov
Počet zobrazení: 943
Tlačení: 39
Uložení: 44

Kniha

,,Čítala si to?‘‘ opýtal sa ma Igor. Nechápavo som na neho pozrela. ,,Čítala čo?‘‘ opýtala som sa už zbytočne, lebo som v jeho rukách zazrela knihu ,,Ako chutí moc‘‘. Zakýval mi žltou knihou pred očami a jeho oči sa smiali s ním. Prikývla som mu na súhlas, no myšlienkami som bola inde. Bolo to päť rokov dozadu.

Prevrátila som ďalšiu stranu knihy, no zahľadela som sa najprv von z okna. Mamička už stála na zastávke s chlapčekom a odprevádzala ho na autobus. Z myšlienok ma vytrhol neznámy kučeravý chlapec. ,,Máš tu voľné?‘‘ opýtal sa s úsmevom a pozrel na knihu. Ja som si však všimla niečo iné. Veľké hnedé oči a dve jamky na lícach. Neuvedomila som si však, že on čaká na moju odpoveď.

Zahanbene som mu zamrmlala na súhlas a znovu pokračovala v čítaní. Pozrela som na chlapca vedľa seba a všimla som si, že aj on pozerá na mňa. Z ničoho nič mi začal rozprávať o knihách. Zistila som, že máme toho veľa spoločného. Porozprával mi o sebe, no vypytoval sa aj mňa. Keď sme autobusom dorazili do Brezna, rozlúčili sme sa a on mi sľúbil, že si prisadne aj zajtra.

Takto to išlo každý deň. Prisadol si a rozprávali sme sa celú cestu. Po čase sme sa stali najlepšími priateľmi. Často sme sa spolu smiali, chodili sme von, do kina a na kávu. Delili sme sa o svoje pocity a myšlienky a nemali sme žiadne tajomstvá. Raz som sa mu zdôverila aj so svojim snom napísať knihu. Igor mi na to nič nepovedal. Vyhovoril sa, že musí ísť domov a bez ďalšieho slova odišiel.

Keď prišli prázdniny, začal mať veľa výhovoriek, nechcelo sa mu ísť von a mňa to začalo veľmi mrzieť. Nahnevala som sa a šla som k nemu domov. Igor mi otvoril dvere, no nechcel mi pozrieť do očí. „Máš problém?“ bola moja prvá otázka. Snažila som sa za hnevom skryť to, ako ma ranilo jeho správanie. Môj najlepší priateľ však sklonil hlavu a zbabelo sa vyhovoril, že musí ešte niečo vybaviť. Neveriacky som pozrela na zatvorené dvere a so slovami hnevu a sklamania som utekala domov.

Po týždni mi niekto zazvonil na zvonček. Igor v nich stál s taškou v ruke. Dvere som zabuchla, no keď zaklopal, otvorila som ich znovu. Bez slov mi podal tašku a ja som ju nechápavo otvorila. Bola v nej kniha. Na mieste autora bolo Igorove meno a mne razom prišlo všetko jasné ako facka.

Igor mi vysvetlil, že sa bál. Vedel, že sa nahnevám, že on napísal knihu a ja ešte nie. Pochopila som. Ospravedlnil sa mi a prosil, aby sme boli priateľmi aj naďalej. Videl na mne, že ranil moje city, že ten náš vzťah už nemusí byť ako predtým.

Vtedy prišiel ten bod zlomu. Uvedomila som si, že na to mám. Toľkí to už zvládli, tak prečo by som to ja nie? „Tú knihu som čítala, keď sme sa zoznámili.“ Pozrel na mňa, oči sa mu rozjasnili a aj on si musel spomenúť na ten deň.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu