Zóny pre každého študenta

Škola – Stretávka po 50 rokoch

Škola – Stretávka po 50 rokoch

Hurá, skončila sa škola!!! Tak sa pred päťdesiatimi rokmi vytešovali žiaci, deviataci, končiaci v roku 1962 povinnú školskú dochádzku v ZDŠ Skačany.
A o 50 rokov - 13. decembra 2012 sa stretávame a tiež sa tešíme, že vidíme svojich spolužiakov. Aj keď pribudol šedivý vlas a niekoľko vrások na tvári, zvítanie bolo dojemné, srdečné a sem tam sa objavila aj slzička. Ale hlavne, že sme zdraví – povzdychli sme si spoločne.

Veď niektorí sa pre zdravotné problémy museli ospravedlniť. Dojímavé bolo aj stretnutie s našimi bývalými učiteľmi. Pán učiteľ Anton Križan nás spoznával ľahšie, lebo bol prítomný na viacerých našich stretávkach. Ale pán učiteľ Rudolf Šúň musel veru loviť v pamäti , aby si nás vybavil takých, ako nás poznal pred 50 rokmi. Žiaľ pán učiteľ Štefan Ondruška sa už stretávky nedožil.

Prvé spoločné kroky viedli na cintorín, kde sme si s láskou spomenuli na nášho triedneho pána učiteľa Antona Kližana, pána farára Jozefa Hollého a už zosnulých spolužiakov. Veru už jedenásti sa tejto udalosti nedožili. Potom sme sa odobrali do skačianskeho chrámu, kde sme sa pri svätej omši, ktorú celebrovali naši duchovní otcovia Jozef Tomica a Miroslav Kukla, Pánu Bohu poďakovali za prežité roky, vyprosovali si zdravie a pokoj pre nás a naše rodiny, rodičov a učiteľov. V obradnej sieni obce Skačany nás prijal pán starosta Ladislav Struhár a s členkami ZPOZu pripravili príjemný a dojímavý program.

Nasledoval slávnostný obed. Všetkých pozdravil príhovorom predseda deviatej triedy Marián Kližan. Spomenuli sme si minútou ticha na našich zosnulých spolužiakov a učiteľov a potom sa už rozprúdila debata. A veru bolo sa o čom zhovárať. Kde teraz bývaš? S kým žiješ? Koľko máš detí a vnúčat? Ako si na tom zdravotne? Ako tráviš voľný čas? Tu sme sa spoločne zhodli, že voľného času nadbytok nikto nemá. Tortu v tvare slniečka, ktorého každý lúč niesol meno jedného spolužiaka nám vytvorila pani Zuzulová, ktorá nám pripravila aj chutný obed a kapustnicu. Ťažko sme sa lúčili, sľúbili sme si, že ak sa dožijeme, stretneme sa znovu po piatich rokoch.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/30760-skola-stretavka-po-50-rokoch/