„Bez dôvery niet priateľstva“ Epikuros (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ypsilon (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.06.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 405 slov
Počet zobrazení: 400
Tlačení: 28
Uložení: 31

„Bez dôvery niet priateľstva“ Epikuros (Úvaha)

Kto je náš skutočný priateľ? Komu vo svojom živote človek dôveruje? Oplatí sa mať najlepšieho priateľa? Môže byť skutočné priateľstvo medzi mužom a ženou?

Koho človek dokáže nazvať tým ľahko vysloviteľným slovíčkom, no ťažko získateľným? Pre niekoho banalita, pre druhého zasa problém. Z môjho pohľadu, skutočného priateľa spoznáte, ak si uvedomíte, že daná osoba stojí pri vás za každej situácie. Pomôže vám, poradí vám a hlavne vás neodsúdi pri prvom malichernom probléme.

Ak tomu človeku dokáže zveriť svoje najtajnejšie sny, tajomstvá, ktoré nedokážete povedať ani rodine a zostane to medzi vami, potom tá osoba stojí naozaj o vás a vaše priateľstvo. No ak sa z druhej ruky o sebe dozvedáte, že ste taký alebo onaký, ten „priateľ“ nepozná ako držať jazyk za zubami, alebo si pred ostatnými musí dokazovať, že vie viacej ako oni, no dokazujú si to vašim súkromím. 

Dôvera je najpodstatnejšia! Ľudia na celom svete potrebujú tzv. škriatka, ktorému povedia skoro všetko, vyplačú sa mu na ramene a vedia, že ich neodsúdi a vypočuje si ho, ba dokonca si s ním aj poplače. Samozrejme, sú medzi nami aj takí, ktorým sa neoplatí dôverovať. Buď už vás tá osoba sklamala, alebo ste sa o sebe dozvedeli klamstvá a bludy.

Každý z nás potrebuje najlepšieho priateľa, niekoho s kým si rozumie, s kým má rovnaké záľuby a kto pochopí jeho zmýšľaniu. Čo by to bol za svet bez priateľov, kamarátov a známych? Bol by ponurí a smutný, pretože dnešný človek si nedokáže vystačiť sám.

Nezáleží na rase, pohlaví alebo veku, váš najlepší priateľ vás pochopí tak či tak. Urobí čokoľvek, aby ste sa cítili čo najlepšie a je jedno, že občas riskuje pár vecí vo v svojom živote. Takisto aj on od vás očakáva, že mu v najhorších chvíľach pomôžete a budete stáť pri ňom alebo vtedy, keď vám bude vravieť zážitky a vy sa s ním budete smiať, ba dokonca plakať od smiechu.

Môj najlepší priateľ pre mňa znamená všetko. Túto osobu by som nenahradila nikým iným a ja len dúfam, že naše priateľstvo nám dlho vydrží. Dokáže ma rozosmiať, ale aj rozplakať. Rozumie mi, to je pre mňa dôležité. Máme podobné záľuby, milujeme rovnakú hudbu a žánre filmov alebo seriálov. Je odo mňa mladší, ale len o rok.

A verte mi, veľa vecí som sa od neho práve ja naučila, nie on odo mňa. Som strašne rada a hrdá, že on je mojim najlepším priateľom. Mám ho hrozne rada. A viete ako sa vraví? Veľa ľudí tvrdí, že z najlepších kamarátov (vzťah muž – žena) sa časom stanú partneri, že z toho vznikne láska. U nás? Nehrozí! Takže dúfam v priateľstvo na dlhé roky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu