Priateľ je človek, ktorého si, na rozdiel od rodiny, vyberáme sami (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ypsilon (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.06.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 447 slov
Počet zobrazení: 341
Tlačení: 39
Uložení: 49

Priateľ je človek, ktorého si, na rozdiel od rodiny, vyberáme sami (Úvaha)

Všetci sme výsledkom príbehov, ktoré každodenne prežívame. Niet pochýb o tom, že naše životy najviac ovplyvňujú priatelia a rodina. To do akej rodiny sa narodíme si nikto nevyberá. Priateľov si však naopak vyberá každý z nás sám. Poďme sa preto spoločne zamyslieť nad tým, koho môžeme považovať za priateľa, a akú úlohu by mali priatelia zohrávať v našom živote.

Synonymický slovník slovenčiny definuje priateľa ako duchovne blízkeho človeka, ktorému môžeme dôverovať. Slovník slovenského jazyka zas označuje priateľa ako človeka, s ktorým nás spája vzájomná dôvera a náklonnosť. Osobne si myslím, že práve vzájomná dôvera by mala byť základom každého pevného priateľstva. Môžeme mať s niekým spoločné záujmy, či ciele, no pokiaľ tomu človeku nedôverujeme, nikdy pre nás nebude osobou, na ktorú sa obrátime v ťažkostiach.

Skutočnému priateľovi nemusíme nič hovoriť, nemusíte sa pred ním na nič hrať, stačí, ak sa mu pozrieme do očí a okamžite z nás vyčíta, na čo myslíme, poprípade, čo nás trápi. Práve v blízkosti najlepších priateľoch pociťujeme, že je v poriadku byť citlivý, že je v poriadku cítiť sa inak a častokrát zvláštne, pretože v nich skrátka máme oporu a oni sú pri nás preto, lebo nás majú úprimne radi takých, akí naozaj sme.

Každý z nás má sny, a každý z nás potrebuje niekoho, kto im bude veriť. Aj túto pozíciu častokrát okrem rodiny zastávajú aj naši najlepší priatelia, ktorí nám dodávajú chuť a silu na ich naplnenie. V porovnaní s niektorými síce sme rozdielni, máme opačné názory a možno aj odlišný pohľad na svet. Ale to kúzlo, keď sa s nimi rozprávame, častokrát aj o úplných nezmysloch, a oni nám rozumejú a chápu nás. To nám dodáva nejakú zvláštnu energiu a zároveň to v nás vyvoláva pocit pokoja. Tieto jednoduché okamihy dokážu zmeniť našu náladu k lepšiemu a vykúzliť nám úsmev na perách.

Osobitú kapitolu tvoria falošní priatelia a bývalí priatelia, ktorí nás sklamali natoľko, že sa dnes na nich nedokážeme ani len pozrieť. Práve im nejde o naše šťastie, ale ich jediným cieľom je z nás vyťažiť čo najviac. Takýto ľudia sú zväčša zvnútra úplne prázdni, a preto nedokážu nič iné, iba sa priživovať na našich úspechoch. Našťastie pretvárka netrvá nikdy dlho a časom, každý jeden z nás ukáže svoju pravú tvár.

Priateľstvo sa síce nedá chytiť ani počuť, no napriek tomu vieme, že existuje, pretože ho cítime. Ak už pre vás priateľstvo znamená čokoľvek, určite mi dáte za pravdu, že priatelia sú nám častokrát bližší ako rodina. Preto si ich vždy vyberajme opatrne. Skutoční priatelia by nám mali byť zrkadlom a tieňom zároveň. Lebo ako sa hovorí, zrkadlo ťa nikdy neklame a tieň ťa nikdy neopustí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Priateľ je človek, ktorého si, na rozdiel od rodiny, vyberáme sami (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu