Tuším, kam kráča ľudstvo, premýšľam, kam mám kráčať ja (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ypsilon (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 02.06.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 906 slov
Počet zobrazení: 616
Tlačení: 32
Uložení: 29

Tuším, kam kráča ľudstvo, premýšľam, kam mám kráčať ja (Úvaha)

Svet, v ktorom všetci žijeme je odrazom smerovania nás všetkých. Niet pochýb o tom, že tak ako my, tak aj svet okolo nás sa neustále vyvíja a mení. To čo je dnes rekord, je zajtra norma. To čo je dnes nemožné, je zajtra bežné. Mnohí z nás považujú súčasnú dobu za uponáhľanú, či dokonca za stratenú.

Azda každý uzná, že tempo, ktorým ľudstvo napreduje, nie len po technickej stránke, je prinajmenšom obdivuhodné. Vďaka výdobytkom modernej doby je všetko jednoduchšie a dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Neustále napredovanie však spôsobuje, že sú na nás s postupom času kladené čoraz väčšie a vyššie nároky.

To následne častokrát vedie k zvýšeniu spoločenského napätia, čo prináša do životov nás všetkých spoločenskú únavu, stres a frustráciu. Dokážeme však dosiahnuť svoje vytýčené ciele aj tak, aby sme sa podobnému scenáru vyhli? A dokážeme byť šťastní, aj keď sa nám dosiahnuť naše ciele nepodarí? Poďme sa nad tým spoločne zamyslieť.

Každý človek je od malička obdarený schopnosťou snívať. Snívame o drahých autách, domoch, luxusných dovolenkách, dobrej práci a v neposlednom rade o šťastnej zdravej rodine, ktorú si raz s naším vysneným partnerom založíme. Naše sny sa s odstupom času stávajú našimi cieľmi, a ak ide všetko, tak ako má, tak následne aj realitou.

O tom, že premenenie našich snov na skutočnosť nás urobí šťastnými, niet pochýb. Čo však v prípade, ak sa nám to nepodarí a ostaneme zo seba sklamaní? Možno ste zaznamenali, že tak ako my a všetko naokolo, tak aj naše sny sa časom menia, teda aby som bol presný, exponenciálne upadajú so zvyšujúcim sa vekom. Je normálne, že nie z každého bude milionár, aj keď sa tak možno ako malý videl.

Rovnako je v poriadku, ak sa nám nepodarí splniť si všetky svoje sny, pretože by to znamenalo, že sa už nemáme kde posúvať a nemáme kam napredovať. Určite však nie je v poriadku, ak sa kvôli sklamaniu z nenaplneného cieľa do seba uzavrieme, upadneme do silných depresií a prestaneme snívať. Je preto veľmi dôležité vedieť rozlišovať podstatné veci od tých nepodstatných, ktoré nijako neovplyvníme. Taktiež je dôležité dávať si realizovateľné ciele, ktoré aj v skutočnosti vieme splniť. Vyhneme sa tak zbytočnému sklamaniu.

Osobne si myslím, že väčšina, nie len mladých ľudí, sa v súčasnosti slepo ženie za úspechom a predovšetkým za peniazmi. Z peňazí sa žiaľ stal kvantifikátor toho, akí úspešní sme, čo považujem za veľmi smutné. Hovorí sa, že za peniaze si nemôžeme kúpiť šťastie, no môžeme byť šťastní bez nich? Ten, kto tvrdí že áno, buď žije niekde v ,,oblakoch” alebo sa proste uspokojil s podpriemerným materiálnym zabezpečením svojho života.

Je úplne pochopiteľné, že moderný človek nemôže bez peňazí myslieť pozitívne. Zostatok na jeho bankovom účte mu totiž jednoducho nedá spať. Žiaľ s odstupom času sa s touto skutočnosťou zmieri a príjme fakt, že peniaze nie sú dôležité a radšej bude naďalej žiť ako doteraz, pretože to je takto preňho skrátka jednoduchšie. Samozrejme česť výnimkám. Presne to je ten zlomový okamih, kedy sa z neho stáva negatívne zmýšľajúci človek, plný sklamania a mnohokrát aj závisti.

Je veľmi dôležité ísť si za svojimi snami a nebáť sa urobiť všetko, čo bude v našich silách pre ich naplnenie. Ten pocit, kedy si splníme sen bude s určitosťou stáť za všetku vynaloženú energiu. Práve strach z opustenia komfortnej zóny je najväčším ničiteľom snov. Preto sa nikdy nebojte postaviť na odpor väčšine a bojujte za svoje sny, pričom sa malými krôčikmi neustále približujte k naplneniu svojich cieľov.

Ak by som mal vybrať jednu vlastnosť, ktorú na ľuďoch najviac neznášam, tak by to bola neschopnosť rozvinúť svoj potenciál. Od malička sa preto snažím robiť maximum pre osobný rozvoj a osobnostný rast. Jedna vedecká štúdia dokonca tvrdí, že šanca zmeniť svoj život k lepšiemu sa nám naskytá len dvakrát za život, tak ich nepremárnime.

Pri dosahovaní cieľov, však musíme myslieť aj na to, že naše telá nie sú stroje, ktoré dokážu pracovať nonstop. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že prepracovanosť, stres, nedostatok spánku a v neposlednom rade málo oddychu priamo ohrozujú naše drahocenné zdravie. Každý z nás relaxuje trocha inak, no všetci sa snažíme v čase oddychu vypnúť od všetkých rušivých elementov vôkol nás.

Nesmieme však zabúdať, že vo voľnom čase je rovnako potrebné nechať oddýchnuť aj našu myseľ, nie len naše telo. Osobne si myslím, že každý z nás vie, že oddych je veľmi dôležitý. Niektorým na neho len skrátka nezvýši čas, pretože nedokážu odhadnúť, koľko toho v skutočnosti zvládnu uniesť, čo je obrovská chyba v ich životospráve. Je veľmi dôležité vyhradiť si každý týždeň čas len na oddych, pretože oddýchnutí dosiahneme naše ciele oveľa skôr, ako keby sme mali byť vystresovaní z úplných maličkostí.

Aj keď si len myslím, kam smeruje ľudstvo, tak som presvedčený, že určite nie do záhuby, čo si mnohí myslia. Situácia, ktorá nás všetkých v posledných mesiacoch zasiahla, nás veľa naučila. Ukázala nám, že ak treba, tak sa vieme všetci zomknúť a bojovať za spoločný cieľ, v tomto prípade za zdravie nás všetkých.

Verím, že ak nám táto schopnosť ostane aj v budúcnosti a budeme k sebe všetci aspoň trocha ľudskí, tak spoločne ako ľudstvo s určitosťou zvládneme všetko. A čo sa týka toho, kam kráčam ja, tak to je pre mňa ešte stále jedna veľká záhada. Neviem, kde ma moja životná cesta dovedie, no viem, že urobím všetko preto, aby som bol prínosom pre našu spoločnosť a aby som bol šťastný s tými, ktorých nosím vo svojom srdci.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Tuším, kam kráča ľudstvo, premýšľam, kam mám kráčať ja (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu