Zóny pre každého študenta

Sila slova (Úvaha)

Sila slova (Úvaha)

Na počiatku bolo slovo. Teda aspoň tak je to napísané v Biblii. Skutočne je to tak, a to nehovorím o vzniku sveta. Slovo môže byť počiatkom nových vynálezov a objavov. Býva počiatkom vzťahov a priateľstiev. Som presvedčená, že slovami sa dá aj liečiť. Každý pozná situáciu, keď mu je smutno a keď sa cíti byť sám. Stačí mu povedať milé slovko a hneď mu dušička pookreje. Skrátka, slovami sa dajú robiť veľkolepé veci.

No tak, ako slovami robíme úžasné veci, tak sa dá slovami aj ničiť, ubližovať a bohužiaľ aj zabíjať. My ľudia sme odborníci na spôsobovanie bolesti. Ako je to možné? Vlastníme tú najsilnejšiu a najhroznejšiu zbraň. Slovo. Slovami dokážeme spôsobiť bolesť, ktorá prevýši všetky bolesti na svete. Aj ja som už vyskúšala, ako bolí rana spôsobená slovom. Tá rana je hlboko v mojom vnútri, v mojej duši. Síce je to už stará rana, ale neustále sa otvára. Ak ublížime človeku, ak zraníme jeho dušu, rana sa už nikdy nezahojí. Možno prejde nejaký čas a rana prestane bolieť, ale každá spomienka na slovo, ktoré ju spôsobilo, ju obnoví a opäť bude krvácať.

Jedno príslovie hovorí: "Bolesť spôsobená jazykom je väčšia ako bolesť spôsobená mečom." Myslím, že je veľmi pravdivé a hovorí za všetko. Rana na tele tiež veľmi bolí, no postupne sa hojí. Nakoniec na koži ostane len jazva, ktorá postupne vybledne. Tak ako vyblednú spomienky na toto zranenie. Preto je slovo tá najsilnejšia zbraň. Zo sekundy na sekundu si ním môžme nielen oslabiť, ale aj zničiť najpevnejšie priateľstvá, stratiť lásku, prísť o rodinu. Pre tých, ktorí majú svedomie, je to ešte horšie. Myslím, že sa ťažko žije s vedomím, že som ublížila blízkemu človeku tak veľmi, že na to nikdy nezabudne. Vlastne tým zraňujeme aj samých seba.

Je dôležité uvedomiť si, že zoskupenie písmen a slov dokáže zmeniť celý život. Niekedy je lepšie dávať pozor si pozor na to, čo vyslovíme. Možno len hlúpou poznámkou môžme ublížiť nielen druhým, ale aj sebe. Slové používajme radšej na pozitívne veci. Sme toho schopní? Ja myslím, že áno.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/3691-sila-slova-uvaha/