Farby a chute mladosti (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: janka114
Typ práce: Referát
Dátum: 26.11.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 361 slov
Počet zobrazení: 13 740
Tlačení: 765
Uložení: 734

Farby a chute mladosti (Úvaha)

Po –násťročnom pôsobení matky Prírody, matky a výchovy už túžime prehlásiť, ževieme, o čo ide. Svetaznalý pohľad však skôr či neskôr musíme sklopiť pred ohromujúcousilou. Silou poznania, skúsenosti, ohromenia.

Na vlastnej koži a na vlastné riziko. Predostiera sa nám celé spektrum možností. Široká škála príležitostí. Hlboká priepasťnesprávnych rozhodnutí. Mládež - máme zelenú! A je len na nás, ako sa vyfarbíme...V jednom okamihu si staviaš hrad z piesku a v ďalšom sa ťa život opýta: „Čo odo mňachceš?“ Odpovieš tým, čo urobíš.

Hlavne ho nenechaj stratiť sa za rohom! Iste, nie jejednoduché nájsť si svoje miesto pod slnkom. Podľa mňa nás práve preto mladosť vyzbrojísnami, energiou, odvahou a činorodosťou. Škoda, že niekedy zabudne na záblesk pochopenia.Prečo si niektorí neuvedomujú, čo všetko môžeme dokázať? Práve teraz, keď sa dotýkamepulzu času. Je to predsa zrejmé - sme hybnou silou, smieme tvoriť nové dejiny, mámev rukách budúcnosť a...

Príliš idealistické? Mne ideály vonkoncom neprekážajú, veď som tiežsúčasťou tohto prúdu.S rukami vo vreckách a hlavou v oblakoch by sme však nemali zabúdať na základnépravidlo kuchyne života „čo si navaríš, to si aj zjedz“. Utiecť od kypiaceho hrnca zvládnekaždý, okúsiť svoje dielo nie.

Nejeden gurmán ale potvrdí, že samému až tak nechutí.V období stavania sa na vlastné nohy je dôležité cítiť podporu. A vedieť ju prijať.Nedá sa nič robiť- jednoducho nie je možné, aby všetkým obetiam dospievania bolostále do spevu. Pardon, do spievania. Dobré vedno so zlým nájdeme v samej podstate bytia.

Tak aké dôvody vedú mladých vedome si situáciu ešte viac sťažovať? Mám na mysli tých,ktorí si dobrovoľne zvolili pokazený štart. Prášok a dym. Poháriky pozbavené chuti. Ústaminulých desaťročí nazývali mládež držiteľkou rána. Do roztrasených slabých dopichanýchrúk sotva niekto uchopí svoje plány a sny. Sľubovaný raj na Zemi neprijíma návštevy...

„Rodíme sa nahí, mokrí a hladní. Od tej chvíle to s nami ide dole z kopca.“
Posolstvočínskeho príslovia nepochybne overil čas. Ak mám zostať pri zmysloch, poviem, že mneveľmi nevonia. Uznávam, počas cesty životom nám oči spočinú na mnohých STOP-kách,ale... Nebolo by výhodnejšie vyťažiť z tej naklonenej roviny maximum a skotúľať po nejaspoň zopár kameňov zo srdca? Veď najpodstatnejšiu časť hudby budúcnosti si komponujemesami!  

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu