Volám sa Ďuro Ľavko (Beletrizovaný životopis)

Volám sa Ďuro Ľavko (Beletrizovaný životopis)

Beletrizovaný životopis – znaky beletrizovaného životopisu

· Využíva umelecké výrazové prostriedky, ale vychádza z objektívnych faktov
· Kreatívny charakter
· Môže pracovať aj s fikciou a fantáziou
· Vlastný život autora alebo inej osoby

Volám sa Ďuro Ľavko (Beletrizovaný životopis hlavnej postavy z diela Statky – zmätky s prvkami fikcie)

Po nekonečnom prenášaní v maminom bruchu som sa konečne dostal na svet. Bolo to v marci1877. Plakal som a škriekal, až kým si ma pôrodná babica neprivinula k srdcu. Pomenovali ma Ďurko.Moja mama Mara bola milá, stal som sa jej maznáčikom, oslovovala ma „meno moje“, akonapokon väčšinu ľudí. Bol to taký jej tik. Otec Paľo bol urastený a bacuľatý, naučil ma veľa vecí.

Do ľudovej školy som nastúpil chudý, bledý ako cmar, mal som presne 6 rokov. Ustráchaný somnebol, sebavedomia som mal až nad hlavu, odvahy plný klobúk. Zo dňa na deň som rástol a krásnel.Dievčatá sa na mňa lepili, nestíhal som ich odháňať.

Ich spoločnosť som si postupne veľmi obľúbila prestal som ich od seba odstrkovať.Venovať sa škole, sedieť nad knihami, to nebolo nič pre mňa. K mojim záľubám patrilo lietaniepo vonku so susednými „faganmi“ či už za loptou, alebo za sukňou. Moja prvá frajerka bola Beta. Spoznal som ju v krčme.

Rodičia mi však vybrali za ženu Zuzu,a tak sme po svadbe odišli bývať ku krstným rodičom, ktorí nám sľúbili prepísať majetok. So Zuzou sanám nevodilo dobre. Bola hysterická, nemastná – neslaná, preto som radšej čas trávil zvŕtaním Betyv krčme.

Tesne pred narodením synčeka Zuza odo mňa odišla. Vrátila sa k rodičom a ja som si moholdomov priviesť Betu. Časom problémy pribúdali, krstní nám majetok nechceli prepísať, až napokonodišla aj Beta. Skúšal som šťastie znova u Zuzky, ale neprijali ma. Odišiel som so zvesenými ušamiTeraz si nažívam sám, starám sa o gazdovstvo u krstných a vyčkávam, čo príde. Či som sa poučil? Uvidíme.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/3761-volam-sa-duro-lavko-beletrizovany-zivotopis/