Zóny pre každého študenta

Stará mama

Stará mama

Moja stará mama je veľmi zaujímavá. Postavou skôr nenápadná, je totiž strednej a chudej postavy. Mierne prihrbená, akoby sa stále niekam ponáhľala. Jej chôdza je rýchla, pružná, náhlivá. Chodí ľahko a mladistvo. Ruky má zvráskavené, mozoľnaté. Upracované pokrivené spuchnuté prsty sú svedkom ťažkej práce. Pracujú aj dnes.

Svetlejšie vlasy začínajú šedivieť. Úzku tvár zvýrazňujú vrásky na čele. V zelenohnedých očiach občas zahoria šibalské plamienky. Úsmev na perách poodkryje zuby. Zjaví sa jej vždy, keď ma stretne. Zakaždým je však iný. Rozpráva veľmi hlasno, akoby stále kričala, no v hlase cítiť množstvo lásky.

Stará mama sa nikdy nezastaví. Už od skorého rána sa zvŕta. Len čo vstane, stará sa o kravičky. Najskôr v maštali, potom na poli. Veď musí nachystať seno na zimu, ale aj pre nás zemiaky, zeleninu. Nie je to jediná jej starosť. Doma ju čaká dedko, o ktorého sa musí starať.

Treba ho umyť, nakŕmiť, ísť po lieky, nachystať jesť, piť i cvičiť s ním. Nemá to veru ani ľahké, ani jednoduché. A aj keď jej je ťažko, všetko robí s láskou. Usmeje sa nielen na dedka, ale aj na nás. Nikdy neodídeme od nej naprázdno. Vždy na nás myslí – či čokoládou, chlebom alebo niečím väčším. A kedy oddychuje? Chvíľu večer, keď všetko zaspí alebo keď hrá s nami karty.

Moja stará mama je taký nenápadný poklad. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4064-stara-mama/