Zóny pre každého študenta

Život lúky (citovo-zafarbený opis)

Život lúky (citovo-zafarbený opis)

Keď sa na modrom závoji objavil prvý lúč prebudeného slnka , celá dedina ožila a spamätala sa z nočného spánku. Na dvoroch sa v povetrí niesol veselý krik a jasot malých detí, tešiacich sa z nového dňa. 

Práve vtedy sa na prašných cestách stretávajú elánom nabité ženy s hrabľami na pleciach. Cestu si krátia pospevovaním si piesní starých nám. Pri pohľade na prekrásnu zarosenú lúku im oči zažiaria radosťou a sa neustáleho spevu sa na rad dostávajú nedočkavé zúbky hrablí.

Pomaly hladia zarosené steblá kedysi zeleného koberca a rozhadzujú ich zo strany na stranu. Žiarivá guľa hľadiaca  z belasej oblohy čoraz väčšmi páli potom zmáčané ženy. Spolu s odbitím dvanástej hodiny na neďalekej veži kostola sa ukladajú na malý odpočinok aby nabrali sily.

Čas si krátili príbehmi z mladosti, ktorí vtedy  akoby  znova  ožili a oprášili sa z dávneho prachu zabudnutia. Oddýchnutí sa poberajú s nástrojom opretým o blízky strom. Posilnené sa púšťajú do vyschnutej lúky opakovane hladia  hrabľami jej deti, ktorým slnko vysalo svojou horúčavou život. Atak sa tento koberec zmenil zo zelenej na hnedý odtieň.

Slnko stráca svoju moc až podvečer, kedy už  unavený sa poberá za hory do svojich perín. Až teraz sa poberajú vysilené matky ,dcéry, a sestry do náručia svojich domovov  ťahajúc sa sebou voz  so senom, ktorý bol výsledkom ich namáhavej práce. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4076-zivot-luky-citovo-zafarbeny-opis/