Zóny pre každého študenta

Interkulturálny Dialóg

Po našej planéte, Zemi, chodí mnoho ľudí, rozličných národností, zvykov a kultúr, miliardy bytostí, ktoré sú rovnaké vo svojej duševnej podstate, pričom ostatné odlišnosti sú v porovnaní s týmto triviálne. Ak ide o vytváranie bariér na základe odlišnej farby pleti rasistickými skupinami, niektoré výskumy dokázali, že všetky tzv. „rasy“ majú spoločných prapredkov a tieto iracionálne myšlienky sú teda podložené iba na vonkajšom výzore. Nikto síce zatiaľ necestoval časom, aby tieto hypotézy dokázal povrdiť (prípadne vyvrátiť), avšak určite je lepšie veriť tomuto, než žiť v slepej nenávisti voči ostatným. Napríklad, pred viac ako sto rokmi, sa odohrala v Amerike vojna, v ktorej bojoval Sever proti Juhu: Sever, za slobodu čiernych ľudí z Afriky, ktorý tu boli zotročovaní a využívaní na prácu v plantážach, Juh, chcel túto vládu bielych udržať. Myslíte, že súvislý pás týchto krvavých bitiek mal nejaký zmysel? Že smrť stoviek ľudí niečomu pomohla? Možno sa vraví, že bez vojny nikdy nebude mier, no stále, jediným šťastím vtedy bolo, že prezident Abraham Lincoln tieto konflikty zastavil a (dúfajme) navždy ukončil otrokárstvo v celom svete. Niekedy nedokážeme uveriť, že kvôli rasitickým úmyslom sa prelialo toľko krvi. Ďalším dôkazom nízkej vyspelosti ľudskej rasy je II. svetová vojna, o ktorej snáď počul každý, zamýšľate sa prečo? Áno, znovu ide o problémy rasizmu a áno, znovu sa v nej prelialo mnoho krvi, tentoraz viacej než inokedy.

Spoločné vojská Nemecka, Talianska, Japonska (aj iných krajín) pochádzajúce z policajných štátov sa začali zhromažďovať, za účelom boja proti tzv. spojencom, Veľkej Británii, Rusku (a iných krajín) podporovaných Amerikou a americkými vojenskými dobrovoľníkmi, na čele s tzv „veľkou trojkou“, Roosveltom, Stalinom, Churchilom. Na čele nacistov stál Adolf Hitler, ktorý svojimi rétorickými preslovmi „ovládal“ početné davy rovnako zmýšľajúcich ľudí. Jeho „poslaním“ bolo vytvorenie čistej rasy s blond vlasmi a modrými očami a zničenie ostatných. Vytvoril koncentračné tábory, spolu s plynovými komorami (v ktorých uväzňoval skupiny väzňov a vydával príkazy na ich hromadnú popravu), najznámejší je asi v Poľsku, Osvienčim. Jeho vedci pracovali na spôsobe premeny farby očí, pričom používali ľudské „pokusné králiky“, väčšinou siroty bez rodičov, alebo stratené deti, o ktoré sa nikto nestaral. Ku koncu II. sv. vojny výrazne prispelo vylodenie na francúzkom polostrove  Normandii, kedy sa spojencom podarilo ľsťou zaútočiť na nepripravené nemecké vojská a toto významné stanovisko dobyť.
Asi v tejto vojne vznikla veľká nenávisť Rómov voči bielym a naopak. Hitler ich dal popraviť veľký počet v plynových komorách a preto ich počet radikálne klesol na národnostné menšiny, ktoré sa roztrúsili po takmer celej Európe. Sústreďme sa ale na situáciu na Slovensku. Rómovia obývajú hlavne malé osady po celej krajine, len málokedy si môžu kvôli zlej finančnej situácii dovoliť žiť vo veľkým mestách, v bytoch, so zabezpečnou elektrinou, vodou a teplom. Kvôli niekoľkým jednotlivcom, práve z tejto menšiny, vznikli aj u nás na Slovensku rasistické skupiny (tzv. neonacisti – ktorý sa snažia pokračovať v stopách Hitlera). O Rómoch koluje mnoho nepravdivých informácií, ktoré majú účel poburovať verjenosť. A znovu ide len o farbu pleti. Nečudujeme sa, že psychika týchto ľudí sa zmenila a začínajú sa správať inak, ako pred všetkými udalosťami, ktoré premenili ich národ z veselých kočovníkov na utečencov pred ostatným svetom. Dokonca sa zmenilo aj ich meno, samozrejme bez ich súhlasu (stretol som mnohých, ktorým sa toto oslovenie nepáčilo), z Rómovia, na „Cigáni“. Zažili sme s nimi niekoľko pozitívnych aj negatívnych stretnutí, vyrozprávame však len jeden, ktorý by mal preukázať, že nie každý je taký ako sa o nich hovorí.

Mišovi, jednému z tvorcov tohto slohu, sa stala príhoda, práve keď šiel autobusom zo školy domov, mal vo vrecku USB kľúč, čiernej farby, ktorý si len nedávno kúpil. Na konečnej zástavke vystúpil a odišiel, pričom si nevšimol, že mu kľúč chýba, zistil to až doma. O dva dni šiel zo školy tým istým autobusom a náhodou v ňom bol aj mladý Róm, ktorý jeho kľúč našiel potom ako mu vypadol, lenže pokračoval do susednej obce a nestihol mu USB kľúč vrátiť ešte v ten deň. Mohol si ho nechať, ale vrátil mu ho, čím dokázal, že ide o jednotlivcov a nie celý národ, ktorý sa správajú tak, ako by nemali. Samozrejme niekto môže odporovať tomu, že aj u ostatných Európanov sa takýto ľudia nájdu.

Nechceme predbiehať udalosti, no situácia by sa mohla zlepšiť príchodom Barracka Obamu, nového amerického prezidenta, ktorý je mulat, takže kríženec bielej a čiernej rasy.
Už Nostradamus predpovedal, že po „služobníkovi Marsu“ – Georgovi Bushovi, ktorý výrazne prispel k vojne v Iraku, príde „vládca kráľovstva na západe, mierotvorca“. Možno je to dôkaz zlepšenia, pretože hlavne v Amerike už oddávna vznikali rasistické boje a minulý týždeň zničoho nič voľby vyhral mulat, demokrat Obama, nad belochom McCainom, republikánom. Síce proti jeho výhre mnohí protestovali, (dokonca plánovali, že naňho spáchajú atentát) no hlavné je, že istá skupina ho podporuje a je tu šanca že raz a navždy ukončí éru rasovej nenávisti.
V poslednom čase, ste si mohli v správach vo všetkých slovenských televíziach všimnúť, že sa zhoršili vzťahy medzi maďarským a slovenským ľudom. Prečo? Možno ide o vyhrotenie malých konfliktov (ktoré boli samozrejme tiež mediálne uverejnené), alebo znova, len o rasistické zmýšľanie jednotlivcov. Bolo by dobré, ak by sa toto všetko skončilo a začal  stály mier, no pýtame sa, je to ešte možné?
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4079-interkulturalny-dialog/