Zóny pre každého študenta

Nevyčerpateľné pramene

Žijem v kraji, kde tradície a kultúra sú súčasťou každodenného života. Čerpajú z prameňov, ktoré zanechali naši predkovia. Sú to nevyčerpateľné pramene, ktoré predstavujú cennú duchovnú hodnotu.

Patríme k málo mestám na Slovensku, kde  táto ľudová kultúra stále žije. Pri akejkoľvek príležitosti sa ľudia v našom meste stretávajú pri ľudových piesňach a tancoch. Veľmi hlboký vzťah k folklóru mám aj ja. Som členkou detského folklórneho súboru Makovička.  Tento súbor   nedávno oslávil svoje 10. narodeniny. Mali sme pripravený bohatý program, ako sa na oslávenca patrí. S programom sme vystúpili nielen v našom meste, ale aj v okolitých dedinách.

Našu kultúru sme ukázali aj na prehliadke detských súborov v Poľsku, kde sa stretli deti z rôznych krajín. Navzájom sme „viedli“   dialóg, ktorému sme všetci rozumeli. Ale najväčší úspech a prekvapenie  sme zažili v lete na medzinárodnom festivale detských folklórnych súborov v Grécku. Bol to pre mňa nezabudnuteľný zážitok. Reprezentovali sme nielen Slovensko a slovenskú kultúru, ale najmä kultúru nášho regiónu.  Naše piesne a tance sa publiku veľmi páčili a zožali sme obrovský potlesk. Ten sa opakoval každý večer nášho vystúpenia. Ľudia boli nadšení a aj napriek rečovej bariére sme si všetci rozumeli. Nechýbali úsmevy, ale i slzy dojatia. V tej chvíli som si uvedomila, že aj naša kultúra je súčasťou Európy a ja som hrdá, že práve toto dedičstvo môžem  zveľaďovať a ukázať ho svetu.

Našimi „spolubojovníkmi“ boli deti z mnohých európskych  krajín, ktoré zasa ukázali svoju kultúru, svoje tradície. Všetkých nás však spájal úsmev a hrejivý pocit z toho, čo sme dokázali a ako vieme spoločne komunikovať. Táto skúsenosť je svedectvom, že cesta k nadviazaniu kontaktov medzi ľuďmi je aj cez folklór a kultúrne tradície tej -ktorej krajiny. Nie je podstatné, kto akým jazykom rozpráva alebo akej je pleti či národnosti. Dôležité je to, čo má vo svojom srdci a čo vie ponúknuť ostatným ľuďom. Naši predkovia nám zanechali vzácnosť, ľudovú kultúru, ktorá musí ostať v našich srdciach aj naďalej. Je to umenie, ktoré aj v 21. storočí dokáže zbližovať ľudí a rozdávať radosť.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4091-nevycerpatelne-pramene/