Zóny pre každého študenta

Turecko a chuť života

Turecko a chuť života 

Turecko. Predtým, než som navštívila túto očarujúcu krajinu, ako prví ma pri tomto pojme napadli tuční fúzatí ujovia, ťavy a Alibaba so 40-timi  lúpežníkmi.
Ak sa mám priznať, nikdy som netúžila navštíviť Istanbul. Reakcie okolia na moju cestu boli jednotvárne. Predsudky typu nepozeraj sa im do očí, nepi vodu z vodovodu, predajú ťa tam za ťavy  ma začínali nudiť.

Kurz turecká líra (TRY) - Turecko

Hneď ako sme vyšli na ulicu som vedela, že Istanbul je miestom, kde sa sny menia na skutočnosť. Každý si tu musí prísť na svoje. Nádherná príroda plná tulipánov a iných kvetov, veľkolepé nákupné centrá, fascinujúce historické pamiatky.

Určite raz zabudnem na názvy mešít a trhov, na mená ľudí, ale viem, že nikdy nezabudnem na atmosféru, ktorú tam cítiť pri každom nádychu. Aj ja by som niekedy chcela aspoň časť z tej dynamiky, akou Turci žijú, s akou vám chcú na ulici umyť topánky, a akou zastavujú autobusy mimo zastávky...
Turci sú živly.

Kurssi turkin liira (TRY) – Turkki

Tancujú akoby ich nikto nevidel, spievajú akoby ich nikto nepočul, žijú akoby to bol ich posledný deň. Kresťanstvo znamená pre veriacich Slovákov hodinovú nedeľnú omšu a svadbu v kostole. Islam však neznamená pre Turkov náboženstvo. Je to spôsob, akým sa správajú, akým žijú.

Ισοτιμία λίρα Τουρκίας (TRY) – Τουρκία 

Paradoxom je, že napriek tomuto živelnému spôsobu života, ich systém školstva je veľmi prísny. Nuž ale, nič nie je dokonalé. Som vďačná projektu SOCRATES, že mi umožnil spoznať kultúru tak odlišnú od tej našej. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4095-turecko-a-chut-zivota/