Zóny pre každého študenta

Multikulturálna výchova

Multikulturálna výchova 

Mnoho ľudí sí kladie otázku: Na čo je Slovákom kultúra? Naša škola sa to snaží prostredníctvom mnohých projektov objasniť a odpovedať na túto otázku. Medzi tieto projekty patria napríklad Socrates Comenius.

Tento projekt podporuje to, že sa žiaci z našej školy, ako aj žiaci z iných škôl navzájom spoznávajú. Nosnou stránkou tohto projektu je hlavne to, že môžeme prezentovať kultúru nášho národa. Kultúru, ktorú nám odovzdali naši predkovia a my sa ju snažíme prezentovať našim spolužiakom. Prezentujeme im hlavne piesne, tance a zvyky z druhej strany Hrona, z Tekova.

Ďalším našim projektom je nadväzovanie kontaktov so žiakmi zo základnej školy z Boskovíc. Túto tradíciu si udržujeme už druhý rok. Našich priateľov vždy privítame soľou a chlebom a v tradičnom tekovskom kroji. Žiaci mali možnosť obzrieť si tunajšiu prírodu. O rok na to sme sa tohto partnerského stretnutia mohli zúčastniť aj my. Som veľmi rada, že aj ja som mala možnosť zúčastniť sa jedného z pobytov, ktoré zorganizovala naša škola.

Boli sme na krátkej návšteve v českom mestečku Boskovice. Pripravili si pre nás naozaj pestrý program a privítanie. Zorganizovali basketbalový a volejbalový zápas medzi školami a i keď sme prehrali, boli sme radi, že sme sa zápasov zúčastnili. Po skončení všetkých aktivít sa nám o nasledujúci program postarali hosťujúce rodiny. Čo sa týka jazyka, my sme väčšinou problém nemali, ale s Čechmi to bolo horšie, čo ma veľmi prekvapilo. Často sme im museli niektoré slovíčka prekladať. Na druhý deň sme boli na výlete v Moravskom krase. Na Morave je krásna príroda a veľa jaskýň. Na tento krátky pobyt mám veľmi pekné spomienky.

Veľa škôl chce nadväzovať nové, hlavne medzinárodné kontakty. Tak sa rôzne školy združujú a vymieňajú si skúsenosti a poznatky. Navzájom spoznávame nové kultúry, zvyky a tradície, spoznávame svet. Sme radi že sa o Slovensku hovorí ako o krajine s milými ľuďmi, s temperamentnou a pestrou kultúrou a s originálnymi krojmi. Preto nepokazme túto mienku a  podávajme odkaz ďalším a ďalším generáciam. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4099-multikulturalna-vychova/