Zóny pre každého študenta

Zmena je život

Zmena je život

Môj pobyt v Nemecku sa začal v lete 2006. Bývala som v meste Bonn, ktorý bol voľakedy hlavným mestom Nemecka. Keď som tam prišla, nevedela som vôbec jazyk. Samozrejme len pár slovíčok. Musela som sa zaradiť do školy, avšak najprv som absolvovala pohovor na školskom úrade, vďaka ktorému ma umiestnili na strednú školu zameranú na humanitné a umelecké vedy.

Chodila som na Gottfried Kinkel Realschule. Bola to pekná a udržiavaná budova s veľkou spoločenskou miestnosťou, pekným parkom a dvorom. V škole sa vôbec neskúšalo, ale hodnotila sa aktivita a pasivita žiakov. Veľmi často sa písavali kontrolné testy, ktoré boli skutočne veľmi náročné. Stupnica hodnotenia žiakov bola šesťstupňová a nie päťstupňová ako u nás.

Ročníky sú tam až do desiatej triedy. Monitor sa píše už v ôsmom ročníku z nemeckého jazyka, anglického jazyka a matematiky. V škole som si našla veľa super kamošov a kamošiek z Nemecka a aj z iných krajín sveta. Jednalo sa totiž o medzinárodnú školu. Teraz sa žiaľ už nestretávame, ale píšeme si maily.

Čo sa týka mesta je skutočne nádherné, starobylé a veľmi zelené. Je tu veľa múzeí, ktoré som pravidelne navštevovala a jedna z najstarších a najväčších univerzít v Nemecku. Dozvedela som sa, že tam učil aj súčasný pápež. Kto rád nakupuje, príde si stopercentne na svoje. Obchody od výmyslu sveta! A tých vecí je v nich neskutočne veľa.

Keďže je tam stále vlhko a býva mierna zima, darí sa tam veľkému množstvu rastlín. Mesto vyzeralo vždy úžasne... Vo februári, v čase karnevalov mestom chodili rôzne vláčiky a starodávne vozidlá. Ľudia, ktorí v nich sedeli boli poobliekaní za rozprávkové bytosti a vyhadzovali do davu ľudí sladkosti a rôzne drobnosti. A samozrejme na Vianoce Bonn celý žiaril... Všetci boli v uliciach a posedávali v kaviarničkách. Všetko vyzdobené a vyčačkané.

Fakt nádhera! Nesmiem samozrejme zabudnúť na Bethovena. Tento veľký človek sa tu narodil a prežil tu svoje najlepšie roky. Jeho rodičovský dom je v súčasnosti tiež múzeom. Preto je Bonn známy aj tým, že sa tu poriadajú aj Bethovenove dni.

Žiaľ v roku 2008 som z Bonnu odišla a už mi ostali len spomienky ale našťastie aj super kamošky a kamoši. Dúfam a verím, že sa tam ešte vrátim.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4100-zmena-je-zivot/