Vzdelávanie netradičným spôsobom

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 12.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 402 slov
Počet zobrazení: 5 036
Tlačení: 465
Uložení: 434

Vzdelávanie netradičným spôsobom

Keby sme sa učili len v škole, nemohlo by to nikdy stačiť k nášmu dostatočnému vzdelaniu a poznaniu. Našťastie, tento proces, pri ktorom získavame nové vedomosti a zručnosti, sa začína hneď pri našom narodení a prebieha počas celého nášho života.V rannom veku sa učíme hovoriť tak, že napodobňujeme a opakujeme zvuky, ktoré vydávajú členovia našej rodiny a ľudia okolo nás.

Postupne, ako rastieme a dospievame, rozširuje sa náš obzor a nadobúdame nové vedomosti, napríklad cestovaním, čítaním alebo pri inom druhu zábavy.Základné vzdelávanie sa môže začať, až keď sa naučíme rozprávať, pretože len potom sme schopní komunikovať. Povinná školská dochádzka je deväť, v niektorých krajinách desať i viacročná.

Na základných a stredných školách si osvojujeme vedomosti dôležité pre život a iné cenné vedomosti. Niektorí študenti pokračujú v štúdiu na vysokých školách, kde svoje všeobecné vedomosti rozširujú a zameriavajú sa na hĺbkové štúdium jedného alebo viacerých predmetov. Základné, stredné i vysoké školy pomáhajú rozoznať a rozvíjať individuálne talenty a schopnosti, ktoré má v sebe každý z nás. Ukazujú nám, ako tieto schopnosti môžeme neskôr využiť či už pri ceste za novou kariérou, alebo na prospech celej spoločnosti.

Typy netradičného vzdelávania:

Vyučovanie pod šírym nebom - V niektorých častiach Afriky a Indie sa peniaze málokedy používajú na stavbu škôl, a preto sa vyučuje priamo pod šírym nebom. Vkrajinách s nízkym počtom obyvateľov sú školy rozmiestnené vo veľkých vzdialenostiach a deti musia ísť mnoho kilometrov peši. Keď je škola vzdialená natoľko, že nie je možné ju navštevovať, ako je to napríklad v Austrálii, môžu sa deti učiť priamo vo svojich domovoch pomocou rádia.

Praktické vzdelávanie
- Vzdelávanie a výchova musia byť v súlade s potrebami spoločnosti. Deti žijúce v kmeňoch v tropických dažďových pralesoch sa učia veci dôležité na prežitie, ako je stavba lodí a lov zveri.

História vzdelávania:

Pisárska škola -V starovekom Egypte vedeli čítať a písať len vzdelaní pisári. Chlapci, ktorí sa chceli stať pisármi, každý deň usilovne písali a odpisovali. Najprv písali na už nepoužiteľné predmety, napríklad na úlomky rozbitej keramiky. Keď sa v písaní zdokonalili, bolo im dovolené písať na papyrus, vzácny druh papiera. Dievčatá vychovávali matky doma a učili ich domáce práce.

Vyučovanie v stredoveku
- V 13. storočí bola v školách prísna disciplína a školský deň bol dlhý. Čítalo a písalo sa len málo a študenti sa učili hlavne tým, že počúvali svojho učiteľa a kládli otázky. Koncom 15. storočia sa stali veľmi vítanou učebnou pomôckou učebnica latinskej gramatiky.
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu