Zóny pre každého študenta

Úvaha: Vzdelanie pre všetkých

Úvaha: Vzdelanie pre všetkých

Čo je to vzdelanie? Je to pre niekoho len určitý stupeň získaných vedomostí a zručností, alebo je to proces, ktorý sa nekončí úspešným skončením školy, ale práve naopak začína? 

V období ešte spred praveku neexistovali školy a univerzity, ale ľudia sa predsa vzdelávali. Otcovia učili svojich synov, mladší sa učili od starších ako napr. uloviť mamuta, založiť oheň alebo si vyrobiť zbraň. Aj to bolo svojím spôsobom vzdelávanie.

No a ako je to so vzdelaním v súčasnosti? Dnes existuje viacero stupňov vzdelávania. Dieťa začína chodiť najprv do jaslí, neskôr do materskej školy. Potom navštevuje 9 rokov základnú školu počas ktorej sa oboznamuje so základnými poznatkami a informáciami. Potom naňho čaká veľmi ťažké rozhodnutie v podobe kam ďalej. Veď to je rozhodnutie, ktoré ovplyvní jeho budúcnosť.

No a po abslovovaní strednej školy môže a nemusí ísť na vysokú školu. Ale už dnes môžem povedať, že ľudstvo sa ocitlo v situácii, keď stredná škola už nepostačuje. Preto si čoraz viac mladých ľudí uvedomuje, že ak si chcú zabezpečiť peknú budúcnosť, mali by ísť na vysokú školu. Mnohí chcú ísť, ale nemôžu, pretože im to nedovoľujú finančné prostriedky. A práve teraz, keď hrozí, že za štúdium na vysokej škole sa bude platiť, si myslím, že mnohí, ktorí chcú a majú na to aj vedomosti, nepôjdu študovať na vysokú školu kvôli nedostatku financií.

Vo vyspelých štátoch sa vzdelávanie považuje za to najprirodzenejšie čo existuje. Ale nie všade je to tak. V mnohých afrických krajinách, ale nielen afrických, ale hlavne v tých, kde hlad je najväčší nepriateľ ľudí, je vzdelanie odsunuté niekde na šestnástu koľaj. Aj keď sa vláda týchto krajín snaží robiť maximum pre rozšírenie vzdelania, stále je to málo. Veď určite je tam mnoho detí, ale aj mladých ľudí, ktorí sa chcú vzdelávať. Myslím si, že aj vyspelejšie krajiny by mali pomáhať týmto krajinám, aby aj obyvatelia týchto krajín mohli povedať, že vzdelanie je to najprirodzenejšie čo existuje.

Dúfam, že ľudia si raz uvedomia, že vzdelanie je tá najlepšia vec akú ľudstvo stvorilo a začnú si ho viac vážiť. A tiež, že politici si konečne uvedomia, že možnosť vzdelania, by mala byť umožnená každému bez rozdielu náboženstva, rasy a jeho názoru. A hlavne, aby aj ľudia z chudobnejších krajín mali umožnené sa vzdelávať.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4128-uvaha-vzdelanie-pre-vsetkych/