Budúcnosť závisí od nás

Budúcnosť závisí od nás

Európa budúcnosti. Kto vie, aký bude jej osud? Možno bude budúcnosť Európy v rukách Slovákov. Podľa mňa je jedno akej je človek národnosti, farby pleti či pohlavia. Záleží iba na tom, aby sa ľudia chápali, rešpektovali jeden druhého a takisto si pomáhali. Budúcnosť závisí teda od nás ľudí. Všetko by mohlo byť tak, ale nie je. Ľudia sa nenávidia.

Ja si predstavujem budúcnosť tak trochu možno nereálne. Aby bola bez konfliktov, aby ubúdala nezamestnanosť, chudoba a aby nebola rasová nenávisť. Ja viem, človek nie je dokonalý, ale mohlo by sa to zmeniť k lepšiemu, keby sme chceli. Predstavte si, mám kamaráta, ktorý sa hlási svojím zmýšľaním ku skinhedom. Rozprávala som sa s ním o všeličom. Lenže hlavnou témou pre mňa bolo, prečo je vôbec skin.

Poviem vám, nebyť dievčaťom asi „ schytám " za svoje odvážne otázky. A to iba preto, lebo som zvedavá, všetko chcem vedieť a všade chcem byť. Odpoveď znela: „ Neznášam čiernu pleť ! " Vidíte, nechce spoznať človeka, pretože je čierny, žltý či červený. Odcudzovať človeka preto, akú ma farbu pleti, je hnusné a môže to robiť len človek nevzdelaný, netolerantný, bez zmyslu pre poznanie a spoznanie toho druhého a predovšetkým človek, ktorý nedokáže komunikovať s ľuďmi.

Môj názor je taký, že nezáleží na výzore človeka, ale na jeho charaktere. Ľudia sú dobrí a zlí, nie čierni a bieli. Každý má síce iný názor a my ho nemôžeme vnucovať iným, ale vypočuť toho druhého, vedieť sa s ním porozprávať to hádam dokážeme. Veď sme ľudia. A hoci každý z nás považuje ten svoj názor za správny a stojí si za ním, ale musí to robiť s toleranciou, vedieť na tieto témy komunikovať bez predsudkov a rešpektovať sa navzájom.

Bolo by pekné, keby to tak naozaj všetko bolo a ľudia vyznávali tieto hodnoty. O pár rokov by sme mohli skonštatovať, že sa to zmenilo
k lepšiemu a Európa speje k pluralitnej spoločnosti. K spoločnosti vzájomného spoznávania, spolupráce i pochopenia medzi partnermi. Potom aj komunikácia ľudí Európy bude bezproblémová a všetci budú sledovať jediný spoločný cieľ- život v mieri.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4145-buducnost-zavisi-od-nas/