Globálne vzdelávanie

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tinuska55
Typ práce: Referát
Dátum: 14.01.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 303 slov
Počet zobrazení: 5 848
Tlačení: 514
Uložení: 509

Globálne vzdelávanie

Vzdelávanie je dôležitá súčasť života či už v detstve, v mladosti alebo v pokročilom veku. 

Ja osobne rozdeľujem vzdelávanie na 2 základné skupiny:

1. vzdelávanie, ktoré dosiahneme ukončením určitého typu školy

2. vzdelávanie, ktoré nám postupne a vždy prináša život, väčšinou cez nejaké skúsenosti z osobného života

Teória, že človek sa učí počas celého života a v každom veku, každý deň, sa mi zdá správna. Nemali by sme vo vzdelávaní uprednostňovať alebo naopak utláčať ľudí. Každý z nás rovnaké práva, či už vo vzdelávaní alebo v iných oblastiach života. Myslím si, že kto má záujem sa akokoľvek a hocikedy vzdelávať a študovať, musí mať na to právo. Veď pokiaľ to myslí ,,úprimne“, baví ho to a chce sa naučiť a vyštudovať ešte niečo naviac, musí mu to byť umožnené.

Všeobecne je zaužívané, že deti z vyššie postavených rodín, dosahujú lepšie výsledky vo vzdelávacom procese. Ja si však myslím, že často krát je opak pravdou. Deti zo slabších sociálnych vrstiev, ktorých cieľom je vzdelávanie sa, musia častokrát vyvinúť väčšie úsilie pri dosahovaní svojho cieľa. Okrem štúdia musia brigádnicky pracovať, aby si vedeli kúpiť študijný materiál, zaplatiť internátne bývanie atď. Takíto študenti pre svoju odvážnosť a cieľavedomosť sú častokrát lepší odborníci ako študenti z vyššie postavených rodín.

Vzdelávanie sa neznamená len navštevovať danú základnú, strednú alebo vysokú školu, ale z času ne čas si prečítať nejaké náučné a pre daného človeka zaujímavé knihy alebo odbornú literatúru. No myslím si, že čo sa týka vzdelávania, netreba zabúdať ani na handicapované deti, pre ktorých máme určite dosť skvelých pedagógov, ktorí im umožnia dobré vzdelávanie a dobre ich pripravia do budúceho života.

No aj napriek všetkému, slovo vzdelávanie sa s nami vždy stretávalo, stretáva, a aj sa bude stretávať naďalej. Netreba sa mu vyhýbať a podceňovať ho,  pretože nám do života dáva omnoho viac, Ako iné nepodstatné veci.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu