Zóny pre každého študenta

Dieťa tretieho sveta

Podľa štatistík Medzinárodnej organizácie práce ( ILO )  viac ako 250 miliónov detí na svete musí pracovať. Minimálne 130 miliónov detí v školskom veku nemôže chodiť do školy. 300 000 detí – chlapcov i dievčat – je toho času v rozličných armádach už od desiateho roku. Každých osem sekúnd zomrie jedno dieťa na následky znečistenia vôd. Až polovicu z pätnástich miliónov utečencov na našej zemi tvoria deti. 100 miliónov detí má domov na ulici.  V Mali, Senegale, v Demokratickej republike Kongo, v Guinei a v Pobreží Slonoviny je alebo bolo okolo 4000 detí a mladistvých väznených z rozličných dôvodov. Denne zomrie vo svete 35 000 detí. Väčšina z nich by mohla žiť, lebo tým chorobám sa dá vyhnúť alebo sa dajú ľahko liečiť.  200 miliónov detí na svete trpí nedostatkom potravy. Okolo 500 000 detí ročne oslepne v dôsledku nedostatku vitamínu A, ktorý by mali získať v potrave.

 „Čísla nie sú na to, aby vyvolali obavy, ale aby vzbudili otázky.“ (G. F. Dumont)
Dieťa a pokoj. Dieťa, malý uzlík radosti a úsmevu, je symbolom spokojnosti a šťastia.
Dieťa a bolesť. Dieťa, plné smútku a sĺz, je nešťastným svedkom spokojnosti tých druhých.

Príbeh 11 – ročnej Angeliky z Kolumbie:
Dnes som už unavená. Od 4 hodiny ráno som na nohách. Slúžim ako domáca u jednej zámožnej rodiny v meste. Do práce musím ísť polhodiny peši a potom sa ešte tlačiť v preplnenom autobuse. Rodina ešte spí, kým ja chystám raňajky. Potom odprevádzam deti  do školy a upratujem v dome. Ak majú návštevu, práce je veľmi veľa. Každý druhý deň mám veľa prádla na pranie a žehlenie. Poobede sa starám o deti. Pri domácich úlohách im neviem pomôcť, hoci sa ma stále vypytujú. Ja viem sotva napísať svoje meno, lebo v druhej triede som musela opustiť školu. Nemali sme peniaze.

Chcem Ti dnes napísať. Tento list neuvidíš, dieťa z tretieho sveta, pretože nemáš takú možnosť. Ani by si ho nevedelo prečítať, lebo mojej reči a hlavne písmu nerozumieš. Ja viem. Ale aj tak Ti píšem. Nie preto, aby som upokojila svoje svedomie, nie preto, aby som znepokojila svedomie druhých. Píšem ho pre teba, dieťa, lebo si láska a zaslúžiš si oveľa viac ako tento list. Zaslúžiš si jemné pohladenie, bozk na čielko, pohár čistej vody, mäkučkú posteľ, zaslúžiš si vedieť, že svet je krásny, že je celý pre teba, pretože všetko jeho bohatstvo je ukryté práve v tvojom srdci, dieťa z tretieho sveta, lebo  tvoje nevinné srdce je schopné obsiahnuť toľkú lásku. Ďakujem Ti. Bez Teba by tento svet prišiel o lásku. Prosím, odpusť mi, že  za to, čo pre tento svet robíš, Ti nedokážem dať  ani základné veci potrebné k životu. Ráno vstávaš do práce, lebo tvoj ocko s mamkou nemajú pre teba peniaze, alebo sú chorí a nevládzu. Do školy nechodíš, lebo sa musíš starať o rodinu. Nemáš čo jesť, nemáš kde bývať a dokážeš najviac milovať.

Chcem sa to od Teba naučiť. Chcela by som rytmus môjho srdca pripodobniť tomu tvojmu. Viem, že to pôjde veľmi ťažko, lebo ja mám všetko. Viem, že mne ešte veľmi veľa chýba k tomu, aby som dosiahla  tvoju schopnosť milovať. Zároveň si však uvedomujem, že zrieknuť sa niečoho pre Teba znamená dať šancu prežiť čistej láske.

(číselné údaje sú z roku 1999 spracované podľa TIK – TAK bloku, vydaného eRkom)
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4152-dieta-tretieho-sveta/