Ako by som vedel pomôcť planéte Zem

Ako by som vedel pomôcť planéte Zem

Hovorí sa, že vesmír je nekonečný a len na planéte Zem je život. Preto by sme si mali našu planétu vážiť. V prvom rade by sme mali chrániť životné prostredie. Ochrana životného prostredia znamená starostlivosť o rastliny, živočíchy, vzduch, vodu a pôdu. 

Chodievam s bratom a rodičmi do Prieval k starým rodičom. Hneď pri lese majú chalupu a vždy sa nesmierne teším na prechádzky do prírody, potulky krajinou a hlavne na čerstvý vzduch. Rodičia ma odmalička viedli k tomu, aby som sa staral o prírodu, rastliny a zvieratá. Vysvetlili mi, že lesy sú pre nás veľmi dôležité, pretože stromy vyrábajú kyslík, ktorý dýchame. Na prechádzkach v prírode, ale aj v meste, nikdy nehádžem odpadky na zem. Je to pre mňa samozrejmosť.

Veľa sa hovorí a píše o triedení odpadu. Aj naša rodina to zvykne robiť. Papiere, noviny a časopisy nevyhadzujeme, ale ich vždy odkladáme do pivnice, zviažeme a prichystáme do zberu. Ovocie a zeleninu pestujeme bez chemického postrekovania.

Autá vypúšťajú do vzduchu škodlivé látky a plyny. Ja chodím do školy peši, aj tým pomáham udržiavať čistejší vzduch. V lete často jazdíme na bicykli a nepoužívame škodlivé spreje. Snažím sa šetriť elektrinu a cez deň zbytočne nesvietim lampou. A keď odchádzam z izby, vypínam zakaždým svetlo. Kupujeme kvalitné šetriace žiarovky.

Voda je nevyhnutná pre život na Zemi. Ja sa snažím ňou neplytvať, nenechávam ju kvapkať z vodovodného kohútika a keď sa sprchujem, tak ju nenechávam zbytočne tiecť. Každý by mal začať od seba, pretože Zem je jedným veľkým domovom a ľudstvo je jeho obyvateľmi.  

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4377-ako-by-som-vedel-pomoct-planete-zem/