Zóny pre každého študenta

Slávnostný prejav: Deň matiek

Slávnostný prejav: Deň matiek

Milé mamičky,

v tomto školskom roku sa stretávame tak trocha netradične. Akosi sme si zvykli na to, že v najkrajšom období mesiaci roka – v máji sa pri príležitosti Dňa matiek vzdáva hold ženám – matkám. Možno sme sa nechali inšpirovať perom básnika. Možno nás k tomu priviedli zvedavé otázky našich detí: 

„Prečo svoj sviatok neoslavujú aj ockovia?“ A tak sme spolu s deťmi rozhodli, že tentokrát pozveme na slávnosť oboch rodičov. Sme radi, že ste si našli čas, že ste naše pozvanie prijali.

Netreba veľa slov o tom, za čo všetko vám deti vďačia. Nevedia to vyjadriť slovami, takisto ako sme to my nevedeli povedať svojim rodičom.
No až raz vyrastú, stanú sa z nich „dospeláci“ a založia si svoje rodiny, určite za vami prídu a povedia:

„Ďakujem ti mama za dar života, za lásku, ktorou si ma zahŕňala, za starostlivosť a opateru, za nekonečnú trpezlivosť a obetavosť. Pamätala by si si ešte rozprávku O kozliatkach? Tú som mala najradšej. Aj tú tvoju uspávanku si dodnes pospevujem. Ďakujem ti za všetko, mami, za prebdené  noci pri mojej postieľke, za vyplakané a utrápené oči, keď si mala strach z mojej horúčky, za prvé slová, ktoré si mi vkladala do úst.

Ale aj tebe, drahý ocko, patrí moja vďaka za to, že si ma naučil milovať prírodu, vážiť si ľudí či ochraňovať zvieratká. Ďakujem ti aj za to, že si ma nechal vyhrať Človeče, naučil hrať futbal. Bol si pre mňa hrdinom, keď si mi opravil autíčko či pomohol postaviť domček z lega.

Ver mi, aj ja by som chcel vedieť vymeniť žiarovku a byť takým ako si ty.
Milí rodičia, nikdy predtým som tak intenzívne nepremýšľala nad básňou, ktorú som chcela využiť v príhovoroch. Žasnem nad pravdivosťou jej poslednej slohy. Preto vám ju chcem ešte raz zopakovať. Dve rúčky deťom stvoril Boh: pre ocka jednu, druhú mame.

Želám všetkým deťom do budúcna, aby ich rúčky nikdy nezostali prázdne, aby sa vás mohli celý život držať obidvomi, lebo je to naozaj tak, že rodičovské ruky sú nikým a ničím nenahraditeľné. Teraz už dajme príležitosť deťom, aby sa vám poďakovali spôsobom im blízkym - pesničkami, básničkami a tancom. Prajem vám kultúrny zážitok.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4387-slavnostny-prejav-den-matiek/