Medzinárodný deň žien (Prejav)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 09.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 247 slov
Počet zobrazení: 12 264
Tlačení: 824
Uložení: 810

Medzinárodný deň žien (Prejav) 

Milé naše mamičky, ženy!

Keď pán Boh stvoril svet, zamyslel sa a zistil, že na zemi chýba človek.
Zobral preto hlinu, sformoval z nej muža a vdýchol mu život. Znie to trochu paradoxne, keď oslavujeme vás ženy a ja hovorím v úvode najprv o mužovi. Robím to úmyselne, aby ešte viac vynikli atribúty, ktoré ženu zdobia. 

Biblické ponímanie stvorenia ženy iste umocní to, čo jej právom patrí. Dovoľte mi teda povedať pár slov v podobenstvách. Potom sa zamyslel Boh ešte raz a povedal: Som si vedomý, že muž sám nie je schopný zaľudniť svet. Spojil preto oblosť mesiaca, chvenie trávy, štíhlosť prúta, vôňu kvetov, prítulnosť a veselosť slnečného lúča, slzy rosy, jemnosť páperia, plachosť vtáčaťa, sladkosť medu, hrkútanie hrdličky, ale i márnivosť páva a všetky tieto vlastnosti vložil do bytosti zvanej žena.

Milé mamičky, ako ste počuli, je veľa krásnych prirovnaní, ktoré hovoria o tom, prečo sú ženy  ženami, matky matkami. Prívlastky pracovitá, kamarátska, starostlivá, trpezlivá, obetavá, láskavá, milujúca, odpúšťajúca a oddaná však nepatria len mamičkám, ale všetkým ženám. Také ste v očiach vašich detí a verím, že aj v očiach všetkých mužov či manželov.

Pri príležitosti vášho krásneho sviatku mi dovoľte, aby som v mene všetkých mužov, ako aj v mene svojom zaželal vám predovšetkým pevné zdravie. Aby ste v tento deň, ale aj v ďalších nastávajúcich dňoch vášho života mali čo najmenej problémov, chvíľ bolesti a smútku, aby vás pohoda, porozumenie a láska sprevádzali na každom kroku.

Dvíham pohár na vaše zdravie, na vašu krásu, ale predovšetkým na materinský cit.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu