Medzinárodný deň žien (Príhovor)

Medzinárodný deň žien (Príhovor) 

Milé mamičky a staré mamy,

prišli májové dni plné teplého slnka, dni, keď sa nám zdá, že sa ľudia k sebe prihovárajú jasnejším úsmevom. Vám dnes patria všetky tie detské úsmevy, plné čistých a úprimných citov, lásky a vďačnosti. Milé mamičky, staré mamy, dovoľte mi, aby som vás dnes čo najsrdečnejšie privítal na oslavách vášho sviatku v priestoroch materskej školy – výchovného stánku našich detí.

Istý slávny človek povedal: „Ja vkladám celú výchovu ľudského pokolenia do matkiných rúk. O pravdivosti týchto slov netreba vôbec pochybovať, lebo sú to ruky láskavé a mäkké, toľko adorované prastarými pokoleniami básnikov, ale aj zbrázdené hlbokými jarčekmi života.“

Žiť život je veľká zodpovednosť.
Naučiť ho žiť aj vaše deti je skutočné umenie. Bol vám do rúk vložený púčik, ktorý rastie a záleží naozaj len na vás, ako bude vyzerať v plnom kvete. Dnes je Deň matiek. Právom by sme preto očakávali, že budem hovoriť a ospevovať vás matky. Veď sa tak stalo. Tým, čo som povedal o vašom vzťahu k svojim najdrahším bytostiam, svojim deťom, oslavujeme vlastne vás, drahé mamy, lebo každý deň im odovzdávate kus seba.

Držíte nad nimi ochranné krídla, keď kráčajú po ceste života. Aj keď z tej správnej niekedy vybočia, dokážete znova nájsť ten správny smer. Stojíte pri nich v dobrom aj v zlom. Vaše oči neochvejne sledujú každý ich krok. Sú to láskavé oči, ktorých jas a krása rozoženie aj najtemnejšie mraky.

Ďakujem vám aj v mene vašich detí za každé milé slovo, bozk a úsmev, povzbudenie, ale aj za pokarhanie, ktoré im možno pomôže zamyslieť sa nad sebou.

Buďte nám zdravé a krásne, také, aké ste boli doteraz.

Pozri aj Medzinárodné dni 

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4389-medzinarodny-den-zien-prihovor/