Príhovor: Deň matiek

Príhovor: Deň matiek

Milé mamičky!

Dovoľte mi, aby som vás privítala na dnešnom slávnostnom rodičovskom združení, ktoré sa koná pri príležitosti Dňa matiek. Mama – aké jednoduché, ale najľubozvučnejšie slovo. Slovo, ktoré sa prevažná väčšina z nás naučila vyslovovať ako prvé.

Slovo, ktoré bolo už toľkokrát ospievané v poézii či zhmotnené v umení v podobe plastík alebo malieb. No najčastejšie sa pri vyslovení slova mama vynorí v našich mysliach tá naša mama. Žena, ktorá nás sprevádzala životom od nášho počatia.

Žena, ktorá je trpezlivá, chápavá, milá a obetavá, ktorá nám od malička ofúkava naše „boľačky“, ktorá sa teší z našich úspechov, ktorá sa trápi pre naše starosti. A predsa sa nedá povedať, že týmto krásnym slovom môže byť označená každá žena. Veď toľko je takých, ktoré majú deti a nevedia alebo nechcú im byť matkou.

A koľkým ženám na svete príroda zobrala nádej stať sa matkou, hoci ich srdce je naplnené veľkou láskou a citom. Preto je na mieste otázka: Čo vlastne ženu robí matkou? Je to len to, že daruje dieťaťu život?

Aj keď tento fakt je nádherný a neoceniteľný, skutočná matka sa z každej ženy stáva až vtedy, keď dieťa rastie v jej duši, nie iba po jej boku. Aj keď dnešná uponáhľaná doba akoby ukrajovala z materinskej lásky, dbajte o to, aby ste mali srdcia pre vaše deti vždy otvorené.

Milé mamičky! 

Ku každému sviatku neodmysliteľne patrí kytica. Aj vaše deti dnes pre vás uvili kyticu z piesní, básní a hier. Nech je vyjadrením vďaky za vašu lásku, starostlivosť a obetavosť. V mene celého pedagogického kolektívu vám prajem, aby ste zo svojich detí mali vždy radosť.  Ak sa vo vašich očiach niekedy kvôli nim objavia slzy, nech sú to len slzy šťastia.

Prajem vám príjemný zážitok z dnešného stretnutia.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/4391-prihovor-den-matiek/