Jubileum školy (Príhovor)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ivka47
Typ práce: Referát
Dátum: 09.08.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 428 slov
Počet zobrazení: 14 310
Tlačení: 893
Uložení: 944
Milí hostia, vážené kolegyne!
40 rokov. Je to málo alebo veľa? Myslím, že dosť na to, aby sme si zaspomínali na chvíle krásne, veselé, ale aj trpké. Áno, 40 rokov ubehlo od chvíle, keď sa po prvýkrát otvorili dvere našej materskej školy, aby privítali tie najkrajšie kvety našej planéty, naše deti.

Tieto deti už dávno zabudli na chvíle, keď usmiate, ale aj vyľakané prichádzali so svojimi rodičmi do škôlky, na slzičky, ktoré im stekali z očí, keď ich nechávali samé. Snáď si na to spomenuli až vtedy, keď  prichádzali do škôlky už so svojimi deťmi.

Máme medzi nami žijúce pamätníky, naše kolegyne, ktoré si na to ešte spomenú, lebo v našej materskej škole pôsobili od jej začiatku až po ich dôchodok. Za tých 40 rokov opustilo naše predškolské zariadenie mnoho detí a pôsobilo tu veľa učiteliek, upratovačiek a kuchárok. Doba sa mení, ale deti ostávajú vždy iba deťmi. Sú náročnejšie, vnímavejšie, ale sú stále deťmi, ktoré majú rady rozprávky, spev, pohyb a potrebujú úprimnú lásku. My sa snažíme naďalej obohacovať ich ranné detstvo tým, že ich učíme žiť v kolektíve, prispôsobovať sa, navzájom si pomáhať, pripravujeme ich pre vstup do základnej školy a vytvárame pre nich zdravú klímu v našom zariadení.

Je to práca náročná, ktorej výsledky nevidieť zo dňa na deň. Treba na to vynaložiť veľa úsilia a trpezlivosti. Bez veľkej lásky k deťom by to žiadna učiteľka nedokázala, lebo nie raz musí nahradiť matku, musí pohladiť, pritúliť, utrieť slzičku, pofúkať kolienko. Pritom nám pomáhajú aj pani upratovačky a kuchárky. Preto aj vám všetkým patrí srdečná vďaka. Náš kolektív sa neuspokojuje s málom. Každý rok prichádzame s niečím novým, čo by deti, rodičov, ale aj nás samotných uspokojovalo.

Rodičia v dnešnej dobe sú našou ekonomickou podporou. Je potešiteľné, že spolupráca s nimi je z roka na rok aktívnejšia a kvalitnejšia. Preto aj naše úsilie musí byť ešte bohatšie v prospech ich detí. Za vašu finančnú, ale aj morálnu pomoc vám, milí rodičia, patrí úprimné uznanie a poďakovanie celého kolektívu, ktorý sa stará o výchovu a vzdelávanie vašich detí.
 
Vážení hostia, milé kolegyne!
Žiadne slová vďaky nevystihnú to, čo v tejto chvíli chcem povedať. Chcem sa hlavne vo svojom mene poďakovať terajšiemu kolektívu za ozaj svedomitú prácu, za to, že si viete navzájom pomáhať a tvoriť, čoho dôkazom je aj poďakovanie od rodičov. A to je pre nás to najdôležitejšie. Mnohí z prítomných sa navzájom nepoznáte, ale verím, že čas strávený s nami vám otvorí priestor pre zblíženie a zoznámenie.

Dovoľte mi preto pozdvihnúť pohár vína a pripiť na zdravie, úspechy v práci, pokoj a pohodu v rodinách, šťastný dôchodok a aby každý deň do ktorého sa zobudíte, vám dodával energiu a lásku.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu